2020. szeptember 14., hétfő

10 lépéses koreai arcápolási rutin

 


Mielőtt elijesztene bárkit a cím, nem órákig tartó folyamatról lesz szó, hanem egy egyszerűen követhető arcápolási rutinról, ahol minden lépésnek megvan a maga helye és szerepe. Hozzátenném azt is, hogy én sem mindig megyek végig az összes lépésen, de szeretnék bemutatni egy példát nappali és esti rutinra is, illetve egy egyszerűsített verziót is, a legszükségesebbekkel. Ehhez itthon is elérhető koreai kozmetikumokat is fogok ajánlani és egyéb alternatívákat is.




A tíz lépéses arcápolási rutin a koreai nők gyönyörű bőrének titka, ami kicsit bonyolultabb mint a sima tisztítás és hidratáló, de tulajdonképpen egészen követhető. Ehhez azonban másként kell gondolkodnunk a szépségápolásról, több tudatossággal kell hozzáállnunk és egy kicsivel több időt és energiát fordítva rá. Mielőtt ezt elkezdtem, én is a csodatermékekben bíztam, hogy majd megveszek egy krémet amit agyonreklámoznak és az jó lesz, azóta rájöttem, hogy gondosan, a hatóanyagok és összetevők alapján kiválogatott kozmetikumokkal sokkal jobb eredményt lehet elérni. Nagyon megéri erre időt fordítani. Ez nem felesleges időpocsékolás nekem, hanem szinte már egy hobbi. Ezek a percek segítenek felkészülni a napra, vagy éppen lazítani este, közben tudom, hogy jót teszek magammal, jól gondját viselem a bőrömnek.



Reggeli rutin 


 Valójában a 10 lépés leginkább este jellemző, a reggeli rutin inkább 7-8 lépésből áll:


1. lépés - Arctisztítás

Reggel nincs szükség annyira alapos arclemosásra mint este, így a legtöbb esetben ezt elég langyos vízzel megoldani, így nem gyötörjük nagyon a bőrünk természetes védőrétegét. Ha mégis szeretnénk valamilyen lemosót használni, akkor célszerű egy megfelelő PH értékű reggeli lemosót választanunk.









2. lépés - Tonizálás


Sokan ezt a lépést elhanyagolhatónak tartják, pedig nagyon fontos, segít felkészíteni a bőrt a további kozmetikumok befogadására, kiegyensúlyozza a PH-értékét.








3. lépés - Esszencia

Víz alapú, szérum és toner közötti hibrid. Egy koncentrált formula, ami hidratál és segít ragyogóvá tenni a bőrt. Általában kézzel szokták finoman benyomkodni, beütögetni a bőrbe.








4. lépés - Ampulla/ampoule


Tulajdonképpen ez is szérumhoz hasonló, általában egy koncentrált hatóanyagot tartalmazó kozmetikum, egy booster. Itt lehet egy hígabb állagú szérumot is választani, amire rétegezünk egy másikat. Én ennél a lépésnél a C-vitaminos szérumot szoktam használni.







5. lépés - Szérum


A szérumok igazi nagyágyúk, amik koncentrált hatóanyag tartalommal segítenek különböző bőr gondokon, én mostanában a peptideket bírom, de itt jöhet képbe akár egy jóvágású hialuronsavas szérum is.









6. lépés - Szemkrém


Ezt a lépést mostanában nem hagyom ki, érzékeny a szemem, sok minden csípi, úgyhogy én használok külön szemápolót.






7. lépés - hidratáló


Az egész nap tartó hidratálás érdekében egy könnyű krémet rétegezünk ebben a lépésben, ez tényleg lehet akár a jól bevált kedvenc hidratálónk, de válogathatunk a koreai kozmetikumok közül is.







8. lépés - fényvédő


Utolsó lépésként mindenképpen használjunk fényvédőt, hogy megóvjuk bőrünket a káros UV sugárzástól. Lehetőleg 50-es faktorszámút, de minimum 30-asat.











La Roche-Posay Anthelios Ultra parfümmentes napvédő krém





Esti rutin



1. lépés - Olajos lemosás vagy (esetemben) micellás víz

A tíz lépéses esti rutinban nagyon fontos szerepe van az arc megfelelő megtisztításának, ezért a koreai nők mindig duplán tisztítanak. Első lépésként általában egy olajos lemosóval eltávolítják a sminket és napvédőt. Én az olajos tisztítás helyett micellás vízzel oldom ezt meg.








Klairs Gentle Black mélyen tisztító olaj





2. lépés - Arclemosó

Második lépésként egy víz alapú arclemosóval eltávolítjuk a maradék szennyeződéseket.








3. lépés - Hámlasztás

Ezt a lépést hetente elég kétszer végezni és jobb ha kémiai hámlasztót használunk. A bőrünk problémáitól, típusától függően ez lehet például glikolsav vagy tejsav, ha jól bírjuk, ha érzékenyebb a bőrünk akkor mandulasav, ha mitesszer problémáink vannak akkor BHA. Ez segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől (AHA-savak) vagy a pórusokat kitakarítani (BHA)









4. lépés - Tonizálás


Ahogy a reggeli rutinnál is írtam, segít helyreállítani a bőr PH értékét és ez az esti dupla tisztítás után még fontosabb.








5. lépés - Esszencia


Itt ismét kezdődik a hígabbtól a sűrűbbig a különböző hidratáló és célzott bőrproblémákra való készítmények felvitele. Az esszencia egyébként lehet simán egy arcpermet is, ami kicsit jobban hidratál vagy nyugtat.






6. lépés - Fátyolmaszk


Természetesen ezt a lépést is elég hetente 1-2 alkalommal megcsinálni. A fátyolmaszk tulajdonképpen koncentrált esszencia, ami a maszk anyagának a bőrre való finom rányomódásától jobban be tud szívódni, plusz van egy kellemes relaxáló hatása is.





Holika Holika Prime Youth Black Snail intenzív hidrogél maszk



7-8. lépés - Itt lehet kétféle szérumot felvinni, mondjuk egy hidratáló és egy anti-aging vagy egy antioxidáns szérum pl. Q10, esetleg valamilyen bőrnyugtató összetevőt, pl. niacinamide. Én sokszor hialuronsav+niacinamide kombót használok estére, vagy mondjuk nia+peptidek, vagy réz peptid és Q10, vagy akár hialuron és valamilyen regeneráló pl. cica, ha nagyon ráfér a bőrömre.






Revolution Skincare Cica nyugtató szérum








9. lépés - Szemkörnyékápoló

Éjszakára érdemes a szemünket is ápolni valamilyen krémmel, ilyenkor jól be tudnak szívódni a hatóanyagok.





Purito Centella Green Level hidratáló és kisimító szemkrém




10. - Éjszakai krém vagy maszk


A hidratálást érdemes lezárni egy jó, gazdag éjszakai krémmel, bár a koreai szépségápolásban léteznek úgynevezett alvó maszkok is, amik nagyon komolyan hidratálnak és regenerálnak az éjszaka folyamán.















Ha sietünk vagy nincs időnk, energiánk ezeken a lépéseken végigmenni, semmi gond, le lehet egyszerűsíteni a legszükségesebb, igazán lényeges elemekre:



1. Arctisztítás - ezt nem ússzuk meg, főleg este. Muszáj.
2. Toner - bár ez a lépés elhagyhatónak tűnik, valójában az egyik legfontosabb, ha nincs kedvünk mindenféle tonizáló folyadékokhoz, akkor használhatunk valami bevált arcpermetet is.
3. Szérum - egy jó C-vitaminos szérum nappalra, estére meg valami egyéb, a bőrünk igényeinek megfelelően
4. Tápláló, hidratáló krém
5. Nappalra még a fényvédő és kész is.


Ettől függetlenül ha ráérünk, igazán érdemes kipróbálni a teljes rutint.








































4 megjegyzés:

  1. Szia
    Az lenne a kérdésem hogy az összes koreai tonik jó e a ph visszaallitasara
    Néhanyon kifejezett szerepel a ph5 kifejezés ezért kérdezem
    De hogy van ez a többi tonikkal
    Köszi a valaszt
    Enikő

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ez egy jó kérdés, köszönöm, hiszen valóban nem mindnek azonos a PH értéke, vannak egyébként 3-4-esek is, pl. az enyhe hámlasztók.(COSRX AHA/BHA, Klairs Mandelic például) Összességében úgy látom, hogy a koreai gyártók törekednek arra, hogy a tonerek alkalmasak legyenek a bőr PH értékének visszaállítására, tehát nagy eséllyel akkor is jól választasz, ha nincs külön ráírva.
    Viszont reggel szerintem tényleg elég egy termálvizes spray is, inkább az esti alaposabb tisztítás után kell egy ilyen.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, így akkor már bátrabban használom a koreai tonikjaimat hamlasztas előtt. Viszont szuper hogy már a geek and gorgious márka is kijött alacsony ph-jù lemosoval és tonikkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, az új G&G-k már a következő rendelésemben benne is lesznek :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...