2020. október 16., péntek

Maskne - Mit tehetünk, hogy megelőzzük és kezeljük a maszkviselés által okozott aknét?

 


A gyakori maszkviselés kapcsán egy új szó került be a köztudatba, bár azoknál már korábban is létező fogalom volt akik munkájuk során huzamosabb ideig viselnek maszkot - ez a maskne - ami a "mask" és az "acne" szavakból keletkezett. A maszk, bár segít a vírus elleni védekezésben, a súrlódás és az alatta keletkező párás és meleg hatás miatt egyrészt irritálja a bőrünket, másrészt, amikor lélegzünk, vagy beszélünk, a meleg levegő kiáramlása  ideális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásához. Ez nemcsak gyulladásokat okozhat hanem akár száraz, viszkető bőrt is. Mivel a maszkviselés még hosszú ideig az életünk része lesz, megfelelő bőrápolási rutinnal és higiéniával kell megoldanunk ezt a problémát. Először is, ha újra felhasználható maszkunk van, minden viselés után mossuk ki illatmentes mosószerrel. Ha nem tisztítjuk rendszeresen, akkor a szennyeződések is hozzájárulnak az eddig felsoroltakhoz, az meg csak tovább rontja a helyzetet, ráadásul a vírus miatt sem éri meg kockáztatni.

100% pamut vagy természetes selyem arcmaszk jó lehet az irritációk elkerülésére, mert ezek bőrbarát anyagok, az orvosi arcmaszknál meg arra figyeljünk, hogy pár óra hordás után célszerű lecserélni. A lényeg igazából, hogy lehetőleg minél jobban illeszkedjen, viszonylag kényelmesen és minél kevésbé dörzsölje az arcunkat. 




Néhány dolgot célszerű megváltoztatni a bőrápolási rutinunkban is, ha már eleve irritációt okoz a maszk kezeljük a bőrünket nagyjából úgy mintha érzékeny lenne és használjunk gyengédebb termékeket, illetve nézzünk körül a pattanáskezelő kozmetikumok között is.




1. Arclemosáshoz használjunk kíméletes, lehetőleg illatmentes arclemosót:






Érdemes megfontolni esetleg egy szalicilsavas arclemosót is, ha nagyon problémás a bőrünk, de ezt használhatjuk felváltva másikkal, nem kell naponta kétszer szalicilsavassal tisztítani:


 







2. Bőrnyugtató szérum - Még ha máskor nem is használunk szérumot, erre a problémára annyira remek hatóanyagok vannak, hogy érdemes bevezetni.





 A Revolution Skincare Niacinamide 15% hidratáló szérum problémás és pattanásos bőrre magas koncentrációban tartalmaz niacinamide-ot ami segít szabályozni a faggyútermelődést és gyulladáscsökkentő hatású.





A Revolution Skincare szalicilsavas szérumot inkább csak az érintett területre használnám, naponta egyszer.




3. Helyi ápolás, "spot treatment"












Vannak ilyen remek tapaszok, amik felszívják a felesleges olajat és megvédik a további fertőződéstől a pattanásokat, én ezeket éjszakára szoktam.



Ha valaki olyan tapaszt szeretne ami nemcsak fizikailag véd, hanem közben antibakteriális dolgokkal próbál küzdeni a pattanás ellen, akkor jöhet a Holika Holika AC Mild Red Spot Patches, ebben aztán van minden: szalicilsav, teafaolaj, vulkáni hamu, viszont alkohol is, úgyhogy csak óvatosan.


Sebamed Clear Face gél pattanások ellen

Aztán van ez a remek, olcsó, alkohol-, illóolaj és parfümmentes pattanáskezelő gél is, zseniálisan szép, tiszta összetevő listával. Aloe vera, panthenol és allantoin gondoskodik a gyulladáscsökkentésről, bőrnyugtatásról a hialuronsav pedig hidratál. Szerintem egy ilyet mindenképp érdemes beszerezni, nagyon megéri és jól jöhet. 





4. Könnyű hidratáló krém. Szintén nem árt, ha illatmentes és lehetőleg nem tartalmaz irritáló összetevőket. Akár használhatunk külön a maskne által érintett részekre mást és mondjuk a többire a megszokott vagy gazdagabb krémünket.





A Cosrx Hyaluronic Acid intenzív krém hialuronsavval szerintem eleve jó őszre, szóval ezzel nyugodtan kenném az egész arcomat


 



Én magam egy ideje az Avene Tolerance Légére hidratáló emulziót használom, nekem ez beválik, kombinált bőrre









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...