2021. augusztus 29., vasárnap

Lépések amiket érdemes átvenni az ázsiai arcápolási rutinból

 


Régóta érdekel az ázsiai nők arcápolási rutinja, és valóban sokszor kipróbáltam akár a tízlépéses arcápolást is, de a hétköznapokban ez nem mindig megvalósítható. Viszont vannak lépések amiket most már örökre beleépítettem a saját rutinomba, és elképzelhetetlennek tartanám a reggeleket vagy estéket ezek nélkül. Alapvetően maga a hozzáállás a bőrápolással kapcsolatban, az odafigyelés, hogy kiemelt eseménye a napnak akár az arc lemosása, nem csupán egy gyors túlélő üzemmódban végrehajtott muszáj-feladat, már ez nagyon szimpatikus. Így tulajdonképpen jobban megbecsüljük a bőrünket, több figyelmet fordítunk rá, és ezt mindenképpen meghálálja. 


1. A legfontosabb amit soha nem hagyok ki, az a fényvédő használata. Esős napokon is, ősszel és télen is, sőt akkor is ha a napom nagy részét bent töltöm. Minimum 30-as de nyáron 50-es SPF. Ha süt a nap, újra is applikálom, ha nem is kétóránként de ahogy tudom. A bőr öregedéséért ugyanis az első számú felelős a napsugárzás, károsítja a kollagén állományt, szabadgyök képződést idéz elő. A fényvédők fajtáiról már írtam korábban, de röviden: létezik fizikai fényvédő ami nem szívódik be a bőrbe, vannak kémiai fényvédők és vannak olyanok is amik vegyesen tartalmaznak fizikai és kémiai szűrőket. Én ilyet is, olyat is használok.


2. Szérum használata. Én legszívesebben a tonizálást is ideírnám, de tudom, hogy azt sokan feleslegesnek tartják. Ezért inkább csak a szérumok használatára hívnám fel a figyelmet, hiszen ezekkel koncentráltabban tudunk hatóanyagokat juttatni a bőrünkbe. Ha nem jut idő rá reggel és este is, akkor legalább este kényeztessük magunkat vele. Ha van időnk akkor reggelre egy antioxidáns szérumot javaslok, estére pedig mondjuk egy niacinamide vagy peptides vagy legalább egy hidratáló szérumot.


3. Dupla tisztítás. Esténként akkor is sok mindent le kell mosni az arcunkról ha sminket általában nem használunk, hiszen rengeteg szennyeződés kerülhet rá napközben és a fényvédő maradványaitól is meg kell szabadulnunk. Erre a legjobb az ún. "double cleansing" azaz dupla tisztítás amit elsősorban egy olajos lemosó és egy gyengéd arclemosóval szoktak végrehajtani. Én személy szerint inkább micellás vízzel és arclemosóval művelem, de a végeredmény szempontjából kb. ugyanaz a hatás.


4. Maszk, ha nem is minden nap, de legalább hetente egyszer. Ez lehet egy agyagmaszk, krémes, tápláló, vagy akár hámlasztó maszk. A bőrünknek időnként szüksége van egy kis extra kényeztetésre, és ha hosszú távon jó állapotban szeretnénk tartani akkor maszkokra is szükségünk lesz. Persze fátyolmaszk is lehet, de azt inkább esszenciának, szérum elé a rutinban. A lemosható maszkokat pedig mondjuk egy ráérős este, mielőtt befejeznénk a bőrápolást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...