2014. november 7., péntek

Heti Miegymás - Egészséges életmód különszám :)

Mielőtt officially elkezdenénk a meleg lakásban pihengélést, kuckósodást, kucorodást és a kelleténél több nehéz étel és édesség bevitelét, gondoltam megosztok veletek néhány egészséges életmódhoz kapcsolódó ötletet, receptet, otthoni edzést:

Hetimozgás. Vágjunk rögtön a közepébe ezekkel a bájos killer cardio workout videókkal:


Bárcsak elmondhatnám, hogy nekem ez meg se kottyan, de 15 perc után behalok...Ha valaki ezt végig bírja csinálni, jelezze kommentben és megkoronázom :)



Bírom ezt a csajt, halk szavú, szelíd - közben meg levág neked egy hiperdurva kőkemény cardio edzést úgy hogy közben őt is megviseli :)



Ez pedig egy szuper, jól követhető edzés bemelegítéssel az elején és lazítással a végén. Bírható!


Hetireggeli. Szuper egészséges őszi-téli reggeli a zabkása, ami sokáig eltelít, rendkívül jó élettani hatásokkal kényeztet és fitten tart. Paleosok általában nincsenek oda érte, mert a zab mégiscsak gabona - de én úgy vagyok vele, hogy az emésztésre és közérzetre gyakorolt kedvező hatásai miatt érdemes legalább reggelenként fogyasztani.



Kép forrása: Garnishwithlemon

Az a jó a zabkásában, hogy rendkívül változatosan el lehet készíteni, a sima főtt verzión kívül előkészülhetünk elősütött vagy hűtőszekrényben éjszaka valami tejtermékfélében áztatott zabpehellyel is. De amivel igazán fel lehet dobni az a feltétek végtelenségig variálható sokasága.

Az én verzióm úgy néz ki, hogy közepes lángon egy edényben kicsit magában pirítok egy csészényi zabpelyhet, majd felöntöm egy kis vízzel és egy kis tejjel felesben ( néha rizs vagy mandulatejjel ). Édesítésre leginkább agávészirupot vagy datolyaszirupot használok, esetleg mézet. Nem kell sok, mert a zab amúgy is kissé édeskés. Aztán alacsonyabb lángon kicsit kavargatom amíg kellőképp besűrűsödik és hagyom pár percet állni a tűzről levéve. Végül a rendelkezésemre álló alapanyagokból feldobom egy kicsit:

  • karikára vágott banán és kesudió
  • datolya és mandula
  • csokichips
  • kókuszreszelék és ananász
  • aszalt szilva
  • áfonya
  • párolt körte vagy alma fahéjjal - amit előző este is elkészíthetünk
  • barack kompót
  • mogyoróvaj és almakockák
  • kivi szeletek
  • gyümölcspüré ( Sparban lehet kapni, de házilag is előkészíthető )
  • mélyhűtött erdeigyümölcs keverék
  • mangó
  • sütőtökpüré mézeskalács fűszerkeverékkel
  • reszelt sárgarépa és kis méz + fahéj
  • birsalma kompót
  • friss vagy aszalt füge
  • pirított tökmag
  • chia mag
  • dió, mogyoró
  • goji bogyó
de van hogy csak kakaót vagy fahéjat szórók a tetejére és úgy megeszem

Hetiegészség - Engem kimondottan érdekel például a hagyományos kínai gyógyászat, az ajurvédikus egészségmegőrző módszerek és még jó sok minden, szóval nyitott üzemmódban gyűjtöm be a különböző kultúrák jobbnál jobb életmód tippjeit. Ezek közül szívesen továbbadnám akár hétről hétre azokat, amiket egy mai modern nő ( vagy férfi ) életritmusába beilleszthetőnek tartok. Jó sok könyvem és anyagom van a témában, illetve hozzáértő ismerőseim is, úgyhogy nem is értem miért nem gondoltam erre még korábban. Szóval a heti tipp:


Gyömbér! Az egyik legrégebbi olyan növény amit gyógyászati célokra használnak. A kínaiak az orvoslásban és az ételek készítésénél is előnyben részesítik. Émelygést csillapít, távol tartja a migrénes fejfájást, görcsoldó, gyulladáscsökkentő. Az egyik legegyszerűbb módja a fogyasztásának a gyömbértea, ha friss gyömbérből készítjük, akkor forraljuk egy kicsit a gyömbért vízben és utána fogyasszuk magában vagy például mézzel édesítve. Ez a tea nagyon jól fel is melegít, tehát ha valakinek nagyon hideg szokott lenni a keze és a lába, ezzel percek alatt felpezsdülhet.Ha a gyömbér főzetet fürdővízbe öntjük akkor nagyon jó izomlazító fürdőt kapunk, viszont a vérkeringést is felrissíti, ha valakinek magas a vérnyomása a forró vízzel együtt már túlzás lehet. Mindenesetre nagyon jó melegítő és immunerősítő alapanyag.
De reszelhetünk gyömbért krémlevesekbe is ( például sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, zeller ) Illetve ha curryt készítünk abba is bőven tehetünk belőle, de browniet vagy pitéket is pikánsabbá tehetünk vele.







2 megjegyzés:

  1. Imádom a zabkását és a gyömbért is :) Holnap pont almás fahéjas zabkását tervezek készíteni, gyömbért meg most főleg teában fogyasztok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az utóbbi pár évben kedveltem meg a zabkását, azóta meg rengetegszer ez a reggelim :) A gyömbér meg egy igazi superfood :)

      Törlés