2016. január 6., szerda

Újévi nagytakarítás - Sminkek lejárati dátuma


Általában nem szoktam a sminkeknél lejárati dátumra figyelni, csak úgy nagyjából amikor úgy gondolom, lecserélem őket....Most egy kis éveleji takarítást hajtottam végre és teljesen elképedtem hogy milyen régi cuccokat tologatok és őrizgetek, úgyhogy könyörtelenül kidobtam amit úgy ítéltem. De hogy képben legyek kicsit utánajártam a témának és több információt összevetve készítettem egy anyagot arról, hogy melyik termék mennyi ideig használható felbontás után.


Minden esetben a nagyvonalúbb időtartamokat választottam, tehát van ahol ezeknél is rövidebb ideig javasolják a használatot:





  • Alapozó - 6-12 hónap
  • Korrektor - 12 hónap
  • Szempillaspirál - 3 hónap ( én mondjuk biztos hogy tovább szoktam de tény, hogy a szemkörnyék érzékeny terület, nem árt vigyázni )
  • Szemhéjpúder, púder, pirosító - 2 év ( mondjuk egy Naked palettánál azért fájna a szívem 2 év után kidobni....)
  • Szemceruza - 2 év
  • Szemhéjtus - 6 hónap
  • Szájfény - 1 év
  • Rúzs - 1 év
  • Körömlakk - 2 év ( azért vannak trükkök amivel frissen lehet tartani, de ha már használhatatlan az állaga, szabaduljunk meg tőle )



De ha nagyon nem akarunk vagy tudunk a dátumokhoz ragaszkodni, akkor magunk is meg tudjuk állapítani nagyjából:

Rúzs - kiszárad, fura szaga lesz
Szájfény - megváltozik az állaga, besűrűsödik, ragacsosabb lesz és szintén fura szagú
Szempillaspirál - kiszárad, lepereg a pillákról
Pirosító, szemhéjpúder - töredezik, esetleg szintén fura szaga lesz
Alapozó - megváltozik a színe - vagy: nem változtattunk semmi máson, de pattanásaink lesznek

A korrektornál, szemceruzánál és tusnál nehezebb megállapítani....



6 megjegyzés:

  1. Tusnál én úgy vettem észre, hogy furcsa szaga lesz, kevésbé lesz tartós, rosszabb esetben irritációt is okoz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igazad van, azért észre lehet venni, jó esetben még az irritáció előtt!:)

      Törlés
  2. Szerintem ezt folyékony dolgoknál kell komolyan venni, de ott nagyon. Nagyon nagyon!
    Egy régebbi szemcerkát ha valaki kihegyez, de úgy jó alaposan, akkor egy levegővel nem érintkezett friss felületet kap. Vagy ha a rúzsokra egy spirccelős valamivel alkoholt permetezünk és letörüljük a felső réteget (tudom, anyagveszteség), akkor kb van egyúj rúzsunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a szemceruzánál azért is írják néhány helyen hogy akár több évig is jó. A rúzs fertőtlenítése is jó ötlet! Szóval sajnos a spirált, tust, szájfényt ilyesmit tényleg muszáj eldobni egy idő után, mert gyűjtik szépen a baktériumokat és az enyhe irritációtól a komolyabb fertőzésekig sok mindent okozhatnak. Erre tényleg oda kell figyelnem a továbbiakban, mert most komolyan ilyen másfél éves spirálokat dobtam ki...

      Törlés
  3. Hasznos poszt. Ezek miatt én inkább csak lakkokat szoktam halmozni, többiből csak pár db van. Nekem van több éves szemcerkám, a tekerős egy idő után mintha kiszáradt volna, nem tudtam mit kezdeni vele, és most ugyanígy vagyok a hegyezőssel, amit nem is értek, megkeménykedett, pedig bőszen faragtam, hátha jobb lesz, de nem nagyon. De legalább sokat használtam. Azért egy alapozó jó esetben pár hónap alatt elfogy, ugyanígy vagyok a púderrel is, pirosító is egy év alatt fogy el, rúzs fél év, a szempillafesték az tovább bírja, mint 3 hónap, de én ki szoktam dobni, minden nap spirálozok, ha nem is 3, de 4 hónap alatt biztosan elfogynak. (Vagy beszáradnak.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Normál esetben nekem is elfogyna a spirál, ha nem hármat négyet használnék egyszerre...most majd ebben is szigorúbb leszek magammal :) Jó mondjuk anyukámtól is kaptam egy Yves Rocher spirált, meg volt a DM-es Rimmel akció stb. És nem bírtam megállni hogy ne próbáljam ki őket, onnantól meg ugye bontva van és kész.
      Meg amit annyira sajnálnék kidobni: az ilyen színes, ritkábban használt tusaimat...vagy most majd minden nap türkiz és kobaltkék szemekkel megyek melózni :)))
      Alapozó az valóban elfogy szerencsére, meg nálam a korrektorok is szépen kiürülnek mire lejárnának.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...