2021. június 18., péntek

Niche parfümök - Különleges és egyedi illatok

 


A niche parfüm kifejezés arra utal, hogy nem nagy kozmetikai márkákról vagy designer márkákról van szó, hanem kisebb, független parfümőröktől, akik szinte valóban csak illatokra specializálódtak. Így hozzáférni sem annyira egyszerű, nem lehet kapni egy átlagos drogériában ezeket. Nem sorozatgyártásban készülnek, hanem kisebb szériában. Igazi exkluzív luxusparfümök, amik ritkán jönnek szembe velünk az utcán. Így ha ezek között találunk rá a minket legjobban jellemző illatra, kevésbé valószínű hogy a környezetünkben másnak is ez a kedvence :) A niche parfümök készítői nem a közízlést akarják meghódítani hanem valóban egyedi illatokat létrehozni. A hagyományos parfümökhöz képest sokszor szokatlan és extravagáns illatkompozíciókkal tűnnek ki, vagy éppen a magas minőségű illóolajoknak köszönhetően intenzívebb és magával ragadóbb illattal.

Az első niche parfüm ami felkeltette az érdeklődésemet a Byredo volt, a minimál és elegáns design és a különleges illatok egyszerűen ellenállhatatlanná teszik. Egy időben annyira népszerű volt, hogy szinte nem volt olyan külföldi beauty vagy parfümös insta feed, ahol ne találkoztunk volna vele, és őszintén szólva ez a népszerűség még most is tart. Tulajdonképpen még a niche kategórián belül is felső kategóriás, ez az árakban, de a gondosan megtervezett illatokban és minőségben is tükröződik. Sok uniszex illat van náluk, ami inkább egyszerű tisztaságillat, némi izgalmas plusszal vegyítve, nem hivalkodó, elegáns, szofisztikált.




Az egyik legnépszerűbb illat a Bibliothéque, ami a sötét, fa polcokon sorakozó könyvek hangulatát próbálja felidézni de illatjegyeiben inkább izgalmas, enyhén édes, a bőr és a vanília mint alapillatok valóban a régi könyveket idézik de ezt barack és szilva egészíti ki mint fejillat, a szívillatban pedig bazsarózsát és ibolyát fedezhetünk fel. Így szinte valami nosztalgikus illatélményt kapunk, ami nem csupán illatosít hanem egy hangulatot teremt.





A Rose Noir egy igazán különleges és titokzatos rózsás illat, nem túl direkt hanem izgalmas kombináció amiben nem a rózsa dominál, inkább úgy fogalmaznék hogy a lehető legjobb párosításokat alkalmazták a megalkotásánál. Sokkal dekadensebb és bujább módon bontakozik ki benne a damaszkuszi rózsa mint más parfümöknél. Az alapillatban moha, pézsma, labdanum és pacsuli, a szívillat málna, rózsa, ibolya, jázmin, a fejillat pedig kardamom, frézia, grapefruit és bogyós gyümölcsök.



A francia Atelier Cologne márka elsősorban uniszex illatokat készít, a legkiválóbb minőségű illóolajokból. Sokféle gyümölcsös, friss nyári illat van náluk, szintén izgalmas variációkban.



A Bergamote Soleil egy igazi szívderítő és hangulatjavító illat, levendulával, fekete borssal és olasz bergamottal, letisztult és frissítő.





A Bois Blonds pedig egy fűszeres, érzékibb illat. Alapillat: pézsam, fa, vetiver, szívillat: keserűnarancs, tömjén, fej: rózsabors, narancsvirág.




A Lemon Island egy frissítő, citrusos-virágos illat. Vanília, jázmin és citrom dominál benne, egyszerű és elragadó, nyaralást idéző kompozíció.





Egy másik niche parfüm, amiről még szót ejtenék a Juliette has a gun  - Not a perfume, mert ez egy igazán merész húzás, egy végtelenül minimalista parfüm, hiszen csupán egyetlen alapanyagból áll. A Cetalox rengeteg parfümben megtalálható, de itt egyedüliként bontakozik ki az ámbrás, erőteljes, meleg illat. Ez az a fajta parfüm, ami vagy működik valakin vagy nem igazán, vagy elsőre szerelem, vagy nem. Számomra az egyik legjobb parfüm, rajtam izgalmas és markánsan egyedi, soha nem volt még olyan, ha ezt viseltem, hogy ne kérdezett volna rá valaki.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...