2019. augusztus 7., szerda

Bakuchiol - a természetes retinol alternatíva



Öregedésgátlás területén az egyik igazoltan működő hatóanyag a retinol, többféle problémán is segít egyszerre: ráncok, pigmentfoltok, tág pórusok. De azért vannak hátrányai is, illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy némi elővigyázatosság kell a használatához. Először is figyelembe kell venni, hogy fényérzékennyé teszi a bőrt, így elsősorban az esti rutin részeként ajánlott, de napközben is érdemes fokozottan ügyelni a fényvédelemre. Másrészt érzékeny bőrűek nem is feltétlenül tudják magas koncentrációban használni, mert irritációt, hámlást, száraz, pikkelyes bőrt okozhat. Természetesen gyengéd formulával és óvatos hozzászoktatással működhet a dolog, de van más megoldás is - a bakuchiol.

Azoknak akik tartanak a retinoltól, vagy próbálkoztak vele és nem kedvelték meg, létezik egy nagyszerű, természetes megoldás, amivel hasonló eredményeket lehet elérni. A bakuchiolt a babchi növényből (Psoralea corylifolia) vonják ki, amit az ajurvédában évszázadok óta használnak nyugtató és gyógyító tulajdonságai miatt. Tulajdonképpen ez egy erős antioxidáns, jelenleg az egyetlen olyan ismert növényi hatóanyag, ami a retinolhoz hasonló hatással rendelkezik, klinikailag bizonyított eredményekkel. Stimulálja a kollagén termelődést, halványítja  ráncokat, enyhíti az aknét és pigmentfoltok ellen is hatásos. Egy 2014-es tanulmány szerint 12 hét alatt látványos eredményeket produkál.

Óriási előnye, hogy nem irritálja a bőrt és a fényérzékenység miatt sem kell aggódni, reggel és este is használható. A retinolnál kell egy kis idő a bőrnek hogy hozzászokjon, így először csak ritkábban lehet használni, hogy megelőzzük az irritációt,  a bakuchiolnál viszont erre nincs szükség.

A másik fontos dolog, hogy míg a retinolt bizonyos savakkal nem célszerű együtt használni, a bakuchiolt nyugodtan lehet.

Összefoglalva tehát, míg a retinol valóban igazi kincs az anti-aging hatóanyagok között, hetek kellenek hogy hozzászoktassuk a bőrt, ami alatt szinte az összes retinol használó találkozik valamilyen bőrproblémával: vörösség, szárazság, hámlás. Van egy fázis, amikor minden először rosszabb lesz és idővel tapasztaljuk meg a zseniális hatást, a simább, fiatalabb, rugalmasabb bőrt. A bakuchiolnak szintén kell idő, hogy látványos eredményeket kapjunk, de nincs "hozzászoktatási" szakasz, nem kell átélni a bőr átmeneti érzékenységét. Ráadásul nincsenek olyan hatóanyagok amikkel nem ajánlott együtt használni, tehát biztonságosabb, gyengédebb, bőrbarátabb.



Nézzük is meg, milyen készítményeket találunk a piacon, bakuchiol tartalommal:




Amit jelenleg én is tesztelek, az a Revolution Skincare 1% Bakuchiol szérum, ez egy abszolút pénztárcabarát megoldás, ha ezt a hatóanyagot szívesen kipróbálnánk, én a pinkpanda.hu oldalró rendeltem:








Az egyik kedvenc márkám a REN Bio Retinoid Anti-Aging krémjében is ez a fő összetevő, ez a Tinamu webshopban elérhető:










Aztán itt van az egyik hazai büszkeségünk, ami meghódította a világot, az Omorovicza, az ő Tündöklő arcolajuk, azaz a Miracle Facial Oil is tartalmaz bakuchiolt, valamint homoktövis, csipkebogyó és mandula olajat és tengeri alga kivonatot.














Szintén nagyon izgalmasnak találom az Allies of skin Mandelic Pigmentation Corrector Night szérumot, ami egy éjszakai szérum mandulasavval, szalicilsavval, hialuronsavval, niacinamide-al, tanamu és csipkebogyó olajjal és a növényi retinollal.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...