2020. szeptember 30., szerda

Mik azok a cica krémek és mire használjuk?

 

A mostanában egyre népszerűbb cica krémek felgyorsítják az irritált bőr regenerálódását, enyhítik a gyulladásokat, segítenek helyreállítani a bőr természetes védőrétegét. Sokáig azt gondoltam, hogy  a  fő összetevőjükről, a Centella Asiatica-ról kapták a nevüket, de nem mindegyik krémben található meg. Igazából a francia "cicatrisation" szóból is eredhet, ami gyógyulást, behegedést jelent. Összességében, ha egy terméket így neveznek el ( pl.Cicaplast, Cicabio, Cicalfate stb.), az általában enyhülést igyekszik nyújtani az irritált, hámló, száraz és/vagy érzékeny bőrnek, segíti a sebgyógyulást, hámképződést, általában antibakteriális, gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaz, védőréteget képez.


A Centella Asiatica más néven ázsiai gázló, gotu kola vagy tigrisfű kivonata azért továbbra is az egyik legnépszerűbb összetevő, így röviden erről is ejtenék pár szót. Az inciben általában madecassoside vagy madecassic acid, asiatic acid néven szerepel, ezek különböző hatóanyagokra utalnak amik önmagukban is remek antioxidáns és regeneráló hatásúak. A Centella Asiatica leginkább Ázsiában előforduló növény amit nagyon régóta használnak a gyógyászatban és szépségápolásban egyaránt, a sebgyógyító és hámképzést segítő hatásán kívül anti-aging hatóanyagnak is tartják.


Nem árt ha van otthon egy ilyen krémünk bőrtípustól függetlenül. Nyilván a száraz bőr problémájával küszködők profitálhatnak belőle a legjobban hiszen remek enyhülést nyújt, de retinol használat mellett, egyes kozmetikai beavatkozások után is jól jöhet, vagy simán csak akkor ha a bőrünk egy kicsit több törődést igényel, például télen, vagy stresszesebb időszakokban. Helyi kezelésre is remek, ha sérült, irritált, repedezett a bőrünk valahol, de nyugodtan lehet használni egész arcra is, viszont célszerű inkább este feltenni. Sőt, a legtöbb cica krémet babák, kisgyermekek bőrére is nyugodtan kenhetjük, hiszen illatanyag vagy szárító alkohol általában nincs bennük. 


Szerencsére manapság már elég jó választék van belőlük:





Az egyik leghíresebb ilyen krém a La Roche-Posay Cicaplast Baume 5, amit rengeteg elégedett felhasználó szeret világszerte. Ebben tényleg madecassoside kivonat van, valamint panthenol, glycerin, és La Roche-Posay termálvíz. Érzékeny bőrre is ajánlott, én általában ezt használom ha kell. Nem tartalmaz sem alkoholt, sem illatanyagot ( ahogy az ilyen krémek többsége)





A Bioderma Cicabio nyugtató krém egész komoly arzenált használ az ázsiai gázlóból, hiszen az asiatic acid és a madecassic acid is megtalálható az összetevők között. Van benne még réz-szulfát és cink-szulfát mint antibakteriális összetevő, valamint hialuronsav, glicerin. A szilikon helyett egy természetes alternatívát használ a védőréteg képezésére, így akik a szilikont nem bírják, választhatják ezt.





Az Uriage Bariederm Cica reparatív krém  nem tartalmaz Centella Asiatica kivonatot, hanem a problémákat többek között réz- és cink glükonáttal enyhíti. Ezek ásványi sók, sebgyógyító és sejtregeneráló hatással. Ezeken kívül van benne hialuronsav és borágó olaj kivonat is. Bőrirritációkra ideális.






A Revolution Skincare Cica Balm összetevő listája is elég szép, szintén Centella Asiatica kivonatot tartalmaz, mellette kamillát, aloe verát, bisabololt, és még mexikói izsópfű kivonatot, ami antioxidáns és bőrnyugtató hatású. Ezeken kívül tényleg nagyjából a legszükségesebb összetevőket tartalmazza, víz, glicerin, emolliensek, hidratálók és néhány tartósító, mindegyik ártalmatlan.





A Sesderma Cicases WH krém összetevő listája elég hosszú, de igazán jó dolgokat tartalmaz. Ebben nincs Centella Asiatica, viszont van benne superoxide dismutase, egy antioxidáns enzim, ami segít elpusztítani a szabadgyököket, valamint növekedési faktorok, amiket még csak mostanában kezdtek kozmetikumokban használni, a sejtkommunikációban vesznek részt, így ösztönözve a kollagén szintézist, sejt regenerációt, gyógyulást. Ezek természetesen megtalálhatóak a testünkben, de idővel a számuk csökken. Ezen kívül van benne még shea vaj, szkvalén, Q10, hialuronsav, ceramidok, ír moszat kivonat. A lista elején ugyan zsíralkoholok szerepelnek, amik nem szárítják a bőrt, de valahol a közepe felé csak szimplán "Alchohol" is van, ami szokatlan azért az ilyen krémekben. Ettől eltekintve ígéretes termék, ha olyan hatóanyagok is érdekelnek amik még csak most vannak felfutóban. Ha biztosra akarsz menni a jól bevált, alaposan kutatott összetevőkkel, akkor inkább az előzőek közül válassz.






A Topicream Cica Soothing Cream szintén viszonylag rövid és lényegretörő összetevő listával rendelkezik. Centella Asiatica helyett a korábban már említett cink és réz valamint mangán glükonáttal éri el a hámosító, sebgyógyító hatást, van benne még hialuronsav és glicerin, ásványi olaj, bisabolol és méhviasz. Alkohol és parfümmentes. Ez a krém gyermekeknek és babáknak is alkalmas, az egész család használhatja. Esősorban helyi kezelésre ajánlják, sebgyógyításra, akár pelenkakiütésre, repedezett bőrre.






Az Avene Cicalfate szintén nem tartalmaz Centella Asiaticát, hanem réz és cink szulfátot, az antibakteriális hatás miatt, szokásos glicerint, ásványi olajat, méhviaszt, Avene termálvizet. Tulajdonképpen ez egy viszonylag sima, egyszerű krém, de sokan szeretik szintén. 





Ezekből a krémekből én anti-aging célból arcra kenősnek inkább azokat ajánlanám, amikben van hialuronsav és Centella Asiatica is, hogy élvezhessük ennek a remek hatóanyagnak az előnyeit, viszont sebkezelőnek, hámosítónak, helyi kezelésre meg lehet akármelyiket választani. 





Egy kis plusz termékajánló, ha krémeken kívül valami mást is kipróbálnátok:







A Holika Holika Less on skin redness calming CICA maszk érzékeny és irritált bőrre is alkalmas, szép összetevő listával, a Centella Asiaticán kívül egyéb növényi hatóanyagokkal, panthenollal, olívaolajjal, ásványi sókkal. parfümmentes.





A Revolution Skincare Cica szérum szintén problémamentes összetevő listával rendelkezik. Hialuronsavat és ázsiai gázlót is tartalmaz, ideális reggelenként a vörösség enyhítésére, a bőr megnyugtatására. Alkohol, illóolaj és illatmentes.
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...