2013. október 27., vasárnap

Vasárnapi finomság - Croque Madame Muffin



Ha van egy kis ráérő időtök vasárnap reggel és valami csini kis reggelit akartok, na ez az!

Hozzávalók:

  • Vékony szeletelt kenyér ( nálam Graham most épp )
  • kb. 10 dkg erősebb sajt, az eredeti recept Gruyere-t ír, majd biztos készítek egyszer azzal is ha minden sarkon lehet kapni, de most én fehér cheddart vettem, és egy kis parmezánnal is meg lehet turbózni
  • Kevés vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-1,5 dl tej
  • Annyi tojás ahány ilyen kis finomságot szeretnél
  • mustár, ízlés szerint ( nálam ez kb 2 kávéskanálnyi volt )
  • szerecsendió ízlés szerint ( random reszelgetés főzés közben, nem sok mert erős fűszer )
  • só, bors

A kevés vajat ( mondjuk 1 evőkanál ) felolvasztjuk serpenyőben közepes lángon majd rászórjuk a lisztet és gyorsan elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről, 1-2 percig pihentetjük. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a mustárt, szerecsendiót, kevés sót és visszatesszük közepes lángra és addig kavargatjuk amíg kissé besűrűsödik. Ez olyan 8-10 perc. Majd végleg lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a lereszelt sajtot, de akár bele is morzsolhatjuk, úgyis elolvad benne. Szép simára kikeverjük, míg elolvad benne a sajt.

Közben a sütőt 200 fokra beállítjuk, előveszünk egy muffintepsit. A szeletelt kenyereken esetleg sodrófával kicsit átmegyünk hogy még vékonyabbak legyenek, levágjuk a héját. Mindkét oldalát bevajazzuk a kenyereknek, ezt a legegyszerűbb kis olvasztott vajjal, mert úgy kisebb az esély hogy a kenéstől kilyukad ( bár az sem nagy baj ). ha van szilikon muffinformánk vagy muffinpapírunk azzal kibélelhetjük a tepsit, de simán is mehet bele, nem lesz gond, ki lehet majd venni. Szóval a kenyereket egyenként belegyűrjük a muffinformákba - ez kissé lehetetlennek tűnik, de menni fog. Majd mindegyik közepébe ütünk egy kis tojást. Tényleg kicsi tojások kellenek vagy ha csak nagy van akkor először külön edénybe üssük le és úgy rakjuk át, hogy lássuk belefér-e. Majd jöhet a tojásra két evőkanálnyi a sajtszószunkból, egy kis bors és mehet a sütőbe kb. 20-25 percre. Macerásnak tűnik de nekem most reggel így félkómában egész kivitelezhető volt, pedig nem vagyok az ilyen bonyolult reggelik híve. Nagyon finom! 

Ja és ami szuper, hogy a sajtszószból tutira maradni fog, hacsak nem 20 db-ot csináltok, és azt később még fel lehet használni például ráborítva este egy adag párolt zöldségre ( vagy sült csirkemellhez, ilyesmi ).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...