2014. október 18., szombat

Heti Lélek - 5+1 dolog ami segít fellélegezni!




Néha nem árt megállni egy kicsit és felfrissülni, fellélegezni, új szemmel nézni a dolgokat. Ha úgy érzed megrekedtél, vagy unatkozol, vagy kilátástalannak tűnik minden, akkor érdemes egy kicsit felrázni magad:


  • Fedezz fel mindent ami érdekel! Hányszor van olyan, hogy átfut az agyadon hogy de jó lenne ezzel vagy azzal komolyabban foglalkozni, vagy kicsit utánajárni valaminek ami felkeltette az érdeklődésedet - aztán meg mégsem nyúlsz utána? Mindannyiunkkal előfordul ilyesmi, mert rohanunk, más dolgokkal vagyunk elhavazva és valahogy sosem kerítünk sor ezekre. Pedig érdemes. Ha van valami, ami frissen és lelkesült állapotban tart az az érdeklődés! Menj utánuk, fedezd fel ezeket a dolgokat. Nem tudhatod, lehet hogy akár az egész életedet megváltoztatja majd...
  • Lazíts! Manapság egyszerűen kötelező megtanulni lazítani, hacsak nem egy idillikus eldugott helyen élsz ahol semmi stressz nem ér. Egyáltalán nem muszáj különösebben belebonyolódni, elég ha  veszel pár mély levegőt és tudatosan lecsendesíted az elméd. Ha megnyugszol a fenyegető dolgok is össze fognak zsugorodni és már nem is tűnnek annyira fenyegetőnek. Hidd el, sokkal hatékonyabban találsz megoldást a problémákra vagy küzdesz meg a szorongást keltő helyzetekkel. Erősebb, nyugodtabb és energikusabb leszel.
  • Ne kényszeríts és ne engedj a kényszerítésnek! Ne erőltess rá másokra olyasmit amihez neked se lenne kedved és magadat se hagyd elnyomni. Az életben így is rengeteg olyan dolog van amit KELL és MUSZÁJ vagy TILOS, legalább a saját hatáskörödön belül lélegezz szabadon és engedj szabadon lélegezni. Ha olyan helyzetben vagy ahol tartósan elnyomva érzed magad, szinte fulladozol, akkor minden erőddel próbálj megszabadulni belőle, ha kell kérj baráti vagy professzionális segítséget!
  • Írj! - Ha valamiben megrekedtél és nem tudsz dönteni vagy nem tudod hogyan tovább, akkor vegyél egy üres papírt és írd le a helyzettel kapcsolatos gondolataidat, először nehézkes lesz, de aztán egyszercsak körvonalazódik mit is érzel a helyzettel kapcsolatban  - ha egészen belefeledkezel még olyasmit is láthatsz a papíron ami addig nem is jutott eszedbe. 
  • Kalandra fel! Szintén nagyon jól fel lehet frissülni attól ha kicsit kilépünk a komfortzónánkból, kicsit eltérünk a megszokott rutintól. Ez akár olyan apróság is lehet hogy mondjuk gyalog megyünk munkába, kinek mi a kaland :) A legegyszerűbb és legjobb módja a kalandnak talán az utazás, valami olyan helyre ahol még nem jártunk és ahol nem is biztos hogy tudjuk előre hogy mire számíthatunk.
  • +1 Apró lépések - bármibe is kezdesz, bármerre indulsz, a lényeg az aktivitás, hogy csinálsz valamit. Gondolkodsz, teszel, utánajársz, megnézel, meghallgatsz, megbeszélsz. A lényeg hogy kezdd el, működj! Ha eleinte fásultnak vagy kétségbeesettnek is érzed magad, a tevékenység során szépen lassan egyik pillanatból a másikban, aztán a következőben találod magad és szinte észrevétlenül felpezsdülsz.

4 megjegyzés:

  1. Ezek nagyon jó tanácsok, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmünket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök, hogyha bárkinek bármelyik gondolat segítséget nyújt :) Ezeket egyébként többnyire magamnak foglalom össze, mert én is hajlamos vagyok néha "elveszíteni a fonalat", csak gondoltam megosztom, hátha másnak is épp jól jön :)

      Törlés
  2. Sajna nem nagyon tudok lazítani, mindig aggódok valamin...Pedig tudom, változtatni kéne...Nagyon jó kis írás lett...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Akkor majd felkutatok neked nagyon rövid és nagyon hatékony lazítási módszereket :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...