2015. május 4., hétfő

10 tipp a stresszmentes élethez



1. Ne csak hajszold a boldogságot, hanem ragadd meg az örömöt a már eleve körülötted lévő dolgokban, emberekben. Ha úgy érzed csak akkor lehetsz boldog ha egy hosszú listáról mindent kipipáltál, akkor valójában csak egészen rövid időre nyugodhatsz meg, akkor ha már mindent elértél. De mi lesz közben? Ha kicsit lazítasz és nem csak a végeredményre fókuszálsz egy nagy halom boldogságot találsz már eleve magad körül amihez még a kisujjadat sem kell kinyújtanod :)

2. A másik rendkívül szorongató érzés, ha úgy érzed sosem vagy elég kész valamihez. Ez főleg a maximalista emberekre jellemző, egyszerűen nem lépik meg a fontos dolgokat amíg nem érzik elég felkészültnek magukat. Úgy érzik felsülnének, kínos helyzetbe kerülnének ha nem elég alaposak. Mondhatjuk úgy is, hogy előbb emberfeletti munkával kibővítik a komfortzónájukat, hogy amikor meglépik amit szeretnének, a lépések eleve mind a komfortzónán belülre essenek :) Mondanom sem kell, ez egy nagy maroknyi stresszel jár. Pedig csak az első pár lépés nehéz, aztán amikor ott találjuk magunkat az újdonságban vagy ismeretlenben egy idő után feltérképezhető és ismerős lesz. 

3. Ez nem könnyű, de mindannyiunknak meg kell tanulnunk nemet mondani. Általában nagyon nehezünkre esik és ha meg is tesszük magyarázkodni kezdünk és ettől csak még rosszabbul érezzük magunkat. Ha nemet mondasz akkor csak pár perc kínosságban lesz részed, ha viszont igent mondasz valamire amire szíved szerint nemet mondanál akkor sokkal hosszabb kényelmetlenségben lesz részed: egyrészt utálod magad amiért már megint rábólintottál valamire amit nem akartál, másrészt meg kell tenned valamit amihez semmi kedved. Kellemetlen ugyan, de egy nagyobb kényelmetlenséget előzöl meg vele. Ha szelíd és udvarias és nyílt vagy, nem fognak faragatlannak tartani. Egy idő után megértik majd hogy te egy erős egyéniség vagy aki eldönti miben akar részt venni és miben nem, mire áldoz az idejéből, energiájából és mire nem.



4. Ne próbáld megváltoztatni a körülötted élő embereket, inkább próbáld meg elfogadni őket olyannak amilyenek. Általában nem vezet semmi eredményre, hiába erőlködünk, csak még nagyobb ellenállásba ütközünk. Az elfogadás azonban sokszor szinte azonnal magával hozza a változást. Az odafigyelés, a szeretet  a beszélgetés sokkal előbb vezet eredményre. Ha folyton csak elégedetlen vagy valaki miatt, az mindkettőtöket megmérgezi idővel. Ha viszont megpróbálod megérteni, megismerni, nyitottan közelítesz hozzá, akkor azonnal friss levegőt engedsz be a kapcsolatba ( legyen az munkahelyi, baráti vagy párkapcsolat )

5. Ne tulajdoníts túl nagy jelentőséget a hibáknak vagy kudarcoknak. Vond le a következtetéseket, tanulj belőlük, majd lépj tovább. Ne gyötörd és ostorozd magad, attól csak még jobban befeszülsz.

6. Ne törődj folyton azzal mások mit szólnak ahhoz amit csinálsz. Ha megfigyeled az igazán boldog és teljes embereket, észre fogod venni, hogy őket nem igazán érdekli milyen véleménnyel vannak róluk. Ha viszont folyton azon pörögsz, hogy mit gondolhatnak rólad azzal jó adag felesleges stressznek teszed ki magad. Főleg ha ismeretlen emberek véleménye miatt aggódsz.



7. Részben az előző ponthoz is kapcsolódik: soha ne felejts el játszani és önfeledten szórakozni és ne törődj vele ha emiatt furának vagy akármilyennek tartanak. Az nem a te gondod. Keresd a lehetőségeket az örömre, a mókára és változtasd tartalmassá a mindennapjaidat.

8. Engedd meg magadnak hogy sebezhető legyél. Ha folyton falakat emelsz magad köré, akkor egy idő után nagyon unalmas és magányos lesz ott bezárva, nem beszélve a sok szorongásról és idegesítő gondolatról. Az hogy sebezhető vagy és nyitsz mások felé még nem jelenti azt hogy ragadozókként rád vetik magukat és felfalnak...Lehet hogy épp az ellenkezője fog történni és magad is meglepődsz milyen új és csodás élményekben és ismeretségekben lesz részed.



9. Ápold a kapcsolataidat azokkal az emberekkel akik számítanak neked, akik melletted állnak. Akik támogatnak, bátorítanak, felemelnek. Ne vedd természetesnek hogy vannak, hanem időnként legyél hálás nekik, ünnepeld meg őket :) Néha egy szerető családtag vagy jó barát egy csalódás után szó szerint az életbe hozhat vissza.
Azokat pedig kerüld el vagy engedd el akik csak lehúznak, gyötörnek, rossz érzéseket okoznak benned. Nagyon kimerítő és feszült tud lenni az ilyen emberekkel való állandó együttlét, néha rá sem jövünk hogy tőlük érezzük pocséknak a napunkat.



10. Mindig fejlődj és tanulj. Ez bármire vonatkozik: kicsit jobban érteni az autódhoz, megtanulni egy új nyelvet, tökélyre fejleszteni a hajgöndörítést, megtanulni tangózni, bármi. Minél több tudással, ismerettel, képességgel rendelkezel, annál magabiztosabb leszel és ébren tartod magadban az érdeklődést az új dolgok iránt. Így új területekhez is bátrabban közelítesz.



Képek forrása: pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...