2020. május 26., kedd

Baba és gyermek napvédelem - kíméletes naptejek



Itt a nyár és a kicsik egyre több időt töltenek a szabadban, hiszen a játék vagy séta a friss levegőn nagyon jót tesz nekik. A káros napsugaraktól viszont ilyenkor főleg óvni kell őket, hiszen az ő bőrük hamarabb leég. A megfelelő baba naptej kiválasztása persze nem egyszerű, de van néhány szempont amit érdemes figyelembe venni: legyen legalább 30-as faktorú, széles spektrumú, azaz UVA és UVB sugarak ellen is védelmet nyújtson, illetve az sem árt, ha vízálló, főleg ha strandon, vízparton vagyunk és lehetőleg ne legyen benne potenciálisan irritáló összetevő, például erős illatanyag.

Abban, hogy melyik naptej melyik korosztálynak megfelelő, szerencsére a gyártók is segítséget nyújtanak, mert a névben általában szerepel a "baby" vagy "kids", esetleg "junior" kifejezés. A címkét/leírást elolvasva pedig arra is választ kapunk, hogy pontosan hány hónapos kortól ajánlják. A normál napvédőkhöz képest figyelembe veszik a kisgyermekek érzékeny bőrét és az irritációra, allergiára való hajlamot, így többnyire bőrbarát összetevők kerülnek bele. 


Kisebb babáknál elsődlegesen ruházattal és napsütés elkerülésével kell védekezni, de ha mégis szükséges napvédőt használnunk, akkor érdemes fizikai fényvédős krémet választani, például cink-oxidosat hiszen ez az összetevő a legtöbb popsikrémben is megtalálható. A fizikai fényvédők apró részecskéi visszatükrözik a napsugarakat, a bőrbe nem szívódnak fel, viszont általában fehér réteget hagynak. Szerencsére a kémiai szűrős naptejekből is léteznek nagyon kíméletes formulák, ezeket nyugodtan használhatjuk 6 hónapnál idősebb babáknál.





Az egyik legbiztonságosabb termék a piacon a Weleda Sun, széles spektrumú, SPF 50-es, illatmentes és fizikai fényvédős, a bababőr ápolásáról pedig olíva- és kókuszolajjal, illetve havasi gyopár kivonattal gondoskodik. Én is ezt használtam a kisfiamnál az első nyáron. 


A Daylong Baby szintén remek választás első napvédőnek, cink-oxidot és titánium dioxidot tartalmaz elsősorban, tehát szintén fizikai fényvédős, 30-as faktoros és vízálló





Ha kémiai vagy vegyes fényvédők is szóba jöhetnek akkor nagyon ajánlom az Avene gyermek naptejét, mert  például új generációs hibrid Uv szűrőt és a kémiai fényvédők közül is a legjobbakat illetve nélkülözhetetleneket tartalmazza. Ezzel az összetétellel egy erősen vízálló és fotostabil napvédőnek számít, ez utóbbi a lehető legnagyobb biztonságot nyújtja mert nem bomlik le a védelem erős napsugárzás, napfény hatására sem. A kémiai szűrők úgy működnek, hogy nem visszatükrözik, hanem elnyelik a káros sugarakat, így nem hagynak fehér, pajzs szerű réteget a bőrön, viszont legalább húsz perc kell ahhoz, hogy kifejtsék a megfelelő hatást.





A La Roche-Posay többféle babáknak és gyermekeknek szánt naptejet készít, ezek közül a legérzékenyebb bőrre fejlesztették ki az Anthelios dermo-pediatrics naptejet. Hipoallergén, illatanyagmentes és kímélő összetételű. SPF 50-es, víz- és izzadtságálló, csökkentett de hatékony kémiai fényszűrő tartalommal. Bőrgyógyászatilag tesztelt, biztonságos formula.Természetesen szintén fotostabil, UVA és UVB elleni védelemmel. Ebből többféle típus és kiszerelés is kapható, van pl. spray változatban is, de az nagyobb gyerekeknél praktikus.





Másik nagy kedvencem a Dermedic Sunbrella Baby, amit időnként saját magam is használok. Szintén fotostabil, UVA és UVB védelemmel, 50-es fényvédő faktorral. Hipoallergén és vízálló. Fizikai szűrőket tartalmaz, cink-oxidot és titánium-dioxidot. Ezen kívül van benne shea vaj, lenmagolaj, olívaolaj, bisabolol, így nyugtatja az érzékeny bőrt és hidratál. Nem hagy annyira fehér réteget mint más fizikai fényvédők. D3 provitamint is tartalmaz, ami segít megerősíteni a bőr természetes védőrétegét és növelni a napsugárzás elleni védelmet is.





A Sesderma Repaskin Pediatrics 50-es fényvédő faktoros, vízálló, fizikai fényvédős készítmény, hipoallergén illatanyaggal és az UVA, UVB sugarakon kívül az infravörös A sugárzás ellen is védelmet nyújt (ami szintén károsítja a sejteket)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...