2021. május 19., szerda

Minden amit tudni érdemes az AHA-savakról

 


Az AHA-savak a bőrápolásban nem számítanak kifejezetten újdonságnak, de az utóbbi időben jóval több szó esik róluk, hiszen a kémiai hámlasztás sokkal népszerűbb lett mint régen. A gyengédtől az erősebbig többféle fajtája van, van köztük olyan ami érzékeny bőrre is használható. Alapvetően mindegyik kíméletesebben hámlaszt mint egy fizikai bőrradír. 

A bőr hámsejtjei 3-4 hetente újulnak meg, az elhalt hámsejtek pedig nem mindig tudnak maguktól leválni, így megvastagodhat az elhalt bőrréteg. Ez fakó, durva tapintású, élettelen bőrt eredményez, ami ellen tökéletes megoldás lehet az AHA-savas hámlasztás. 

Az AHA-savak gyengéden távolítják el az elhalt hámsejteket, feloldva a szarusejtek közötti kötéseket,  segítik a bőr megújulását, serkentik a kollagén termelődést, ezáltal öregedésgátló hatásúak és jelentősen javítani tudják a bőrképet.





Az AHA-savak fajtái


Glikolsav - az egyik leggyakrabban használt AHA-sav, eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, enyhén csípő érzést okozhat, így érzékeny/irritált/rozaceás bőrre nem ez a legjobb megoldás. Otthoni hámlasztókban általában 5-10 % közötti koncentrációban található meg, illetve tonerekben ennél alacsonyabb koncentrációban is. A magasabb koncentrációjú glikolsavas hámlasztókat hetente 1-2x, az alacsonyabbat akár többször is lehet használni. A bőr mélyebb rétegeibe eljutva serkenti a kollagén termelődést így anti-aging hatású is. Puhább, üdébb, frissebb lesz tőle a bőr.

Tejsav - rengeteg krémben megtalálható mint hidratáló és/vagy savasságot szabályozó összetevő, nagyobb koncentrációban pedig már érvényesül a hámoldó hatása is. A glikolsavnál egy fokkal gyengédebb, nagyobb molekulamérettel rendelkezik. Egy jó tejsavas szérum a bőrfelszín megújítása mellett a jó hidratálásról is gondoskodik. A bőr megújításában segít, tehát szintén öregedésgátló hatású.

Mandulasav - ez az AHA-sav érzékeny bőrre is használható, mindhárom közül a leggyengédebb. Antibakteriális hatású, így kitűnően alkalmazható aknéra hajlamos bőrre is és enyhén mérsékeli a faggyú termelődést is. Szintén megújítja a bőrfelszínt, de óvatosabban mint az előző kettő. Hámlasztásban kezdőknek, vagy érzékeny, rozaceás bőrtípusnak jó választás!


Mindegyik AHA-sav esetén vannak bizonyos szabályok amiket be kell tartani:


  • napközben minimum 30-as faktorú fényvédőt használjunk ( de még jobb ha 50-est)
  • retinollal ne keverjük rutinban, főleg ha kezdők vagyunk hámlasztásban, célszerűbb egyik nap retinol, másik nap AHA
  • C-vitaminnal egyszerre se használjuk, legjobb ha reggel C.vitaminozunk, este pedig jöhet az AHA
  • Általában a tisztítás után célszerű használni, például sok AHA-t tartalmazó termék toner, így nagyjából lehet is tudni a helyét a rutinban. De vannak speciális hámlasztó maszkok is amiket le kell mosni, ezért a legjobb ha mindig elolvassuk a tájékoztatót az adott termékről.
  • Túlhámlasztás előfordulhat, ilyenkor basic, nyugtató rutint használjunk amíg helyre nem áll a bőrünk. Jelei: hámló, piros, irritált vagy hirtelen szárazabb/húzódó bőr. Ilyenkor minimalizáljuk a kencéket, illatmentes, gyengéd lemosót és hidratálót használjunk.
  • Sérült bőrre sose alkalmazzunk savas hámlasztást!


Termékek:







Hámlasztásban kezdőknek ajánlom, akár minden nap használható az arctisztítás után. 2,5 % glikolsav, varázsmogyoró kivonat, ginzeng és aloe vera is van benne. Kapható 5%-os verzióban is, ha valaki erősebbre váltana.







Ezt az 5% mandulasavat tartalmazó tonert kezdők is bátran használhatják, mert garantáltan gyengéd a bőrhöz. Napi használatra is alkalmas, nem irritál, de idővel javítja a bőrtónust, tetxtúrát és gyulladáscsökkentő valamint antibakteriális hatása miatt akne problémákon is segít. A mandulasav mellett panthenol, béta-glükán és hialuronsav is van benne.






Ez a COSRX termék jól ismert a tudatos bőrápolók körében, pláne azoknál akik a koreai kozmetikumokat is előszeretettel használják. Glikolsavat, alma gyümölcsvizet, hialuronsavat és niacinamide-ot tartalmaz. A glikolsav, bár a legerősebb AHA-sav, ebben a termékben abszolút gyengéd, mert a többi hatóanyag segít a hidratálásban, bőrnyugtatásban.





Revolution Skincare 30% AHA+BHA Solution

Gyakorlott hámlasztók hetente 1-2x már nyugodtan használhatnak egy ehhez hasonló intenzív kezelést. Ez a termék 30% AHA-t tartalmaz 10-15 percig lehet a bőrön majd le kell mosni. Javaslom, először nyugodtan legyen csak 5-6 percig fenn, aztán második alkalommal már mehet tovább, így óvatosabban haladhatunk vele és kisebb az esély az irritációra. Ennek egy alkalom után is látványos a hatása!



Catrice Glow AHA Treatment

Persze nem kell messzire menni vagy sokat költeni ha AHA-savakkal akarunk hámlasztani, ez egy tökéletes megoldás 5%-os glikolsavval, aloe verával, kamillával, tejsavval. Ha parfümöt nem adtak volna hozzá, teljesen feleslegesen, ez lenne a kedvencem. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...