2021. május 31., hétfő

Felkészülés a nyárra - Önbarnító tippek

 



Sokáig nem foglalkoztam az önbarnítókkal mert valahogy nem a megfelelő termékekbe szaladtam bele és el is ment a kedvem egy időre. Ezt a hozzáállásomat elsősorban a St. Tropez márka változtatta meg és néhány apró trükk elsajátítása. Persze azóta sem viszem túlzásba, de most már bátrabban próbálkozom, mert tudom, hogy az önbarnításnak van egy másik dimenziója, ami jelentősen eltér az én kezdeti esetlen próbálkozásaimtól :) Azóta már egyéb márkákkal is megismerkedtem és akadnak jó tapasztalataim, ezeket szeretném megosztani most veletek, illetve néhány tippet, amiket menet közben én is megtanultam.

Az önbarnítás lényege, hogy egy DHA nevű molekula, amit általában cukornádból állítanak elő, a bőrfelszín külső rétegében melanoid pigmentek előállítását serkenti, amik hasonlítanak az UV-sugrzás hatására létrejött pigmentekhez, majd a szarusejtek lehámlásával a szín fokozatosan elhalványodik. Manapság már más hatóanyagokat is használnak, például erythrulose-t, vagy a kettőt keverve. Az erythrulose mélyebb és természetesebb barna színt kölcsönöz, viszont lassabban hat. 

Az önbarnító bőrbarát és UV-mentes megoldás tehát, viszont a sikeres és zökkenőmentes használathoz érdemes pár tippet betartani:

  • Az egyenletes felvitelhez fontos, hogy előtte bőrradírral hámlasszunk, különösen a szárazabb, érdesebb részeken
  • Majd zuhanyzás után töröld magad szárazra és vékonyan kend be magad hidratáló testápolóval, erre a célra pl. tökéletes a CeraVe hidratáló testápoló krém, de ha nem is az egész testet, legalább a könyök, térd felületét
  • Az önbarnító tökéletes eloszlatásához érdemes speciális önbarnítóhoz való kesztyűt használni, ezt mindenütt lehet kapni, ahol önbarnító készítményeket is
  • Fontos közben és utána alaposan kezet mosni, ha a tenyeredet használod és nem kesztyűben viszed fel, különben oda több anyag fog jutni és túl barna lesz
  • Ha mégis valamit elrontottál és túl barna, túl csíkos lettél, akkor speciális önbarnító eltávolító kesztyűkkel vagy bőrradírral segíthetsz lekoptatni a színt
  • Általában 15 percet mondanak, de szerintem érdemes legalább 30 percet várni amíg beszívódik, addig azért ne vedd fel azt a ruhádat amit féltesz, mert könnyen rákenődhet. Ezért célszerű este önbarnítózni és felvenni valami olyan pizsamát vagy hálóinget aminél nem baj ha esetleg kicsit rámegy a szín.
A piacon rengeteg készítmény van, én leginkább  most azt a két márkát szeretném ajánlani, amivel már volt tapasztalatom, az egyik a St. Tropez. Jó tudni, hogy igyekeznek elkerülni a jellegzetes önbarnító illatot és inkább trópusi, sokkal kellemesebb illatúak a termékeik, amiket ráadásul újrahasznosított csomagolásban forgalmaznak. A másik márka a James Read, ők szintén olyan termékeket készítenek ami kiemelkedik az átlagos önbarnítók közül. Általában anti-aging és hidratáló összetevőket is használnak, és a lehető legtermészetesebb barnaság létrehozására törekszenek. 


Kezdőknek elsősorban a fokozatosan barnító kozmetikumokat ajánlom, ezek általában nem olyan erősek, nem is lehet velük csokibarna színt elérni, de segítenek a sápadt bőrön és egészséges ragyogást kölcsönöznek neki. Az eredmény nem annyira látványos, viszont kisebb az egyenetlen felvitel miatti rizikó. Az önbarnítókkal éppen ismerkedőknek ajánlom ezeket:




Ez a St. Tropez Gradual Tan Classic hidratáló testápoló tej Light/Medium árnyalata. Minden nap használható testápolóként, hidratál, ápol és fokozatosan alakít ki egy enyhe barnább színt.










A St. Tropez Gradual Tan One Minute önbarnító habot zuhanyzás előtt, a száraz testre kell felvinni, egy percig várni, majd le is lehet zuhanyozni. 8 óra alatt kezdi kifejteni a hatását, viszont nem kell várni a beszívódásra, nem hagy nyomot, hiszen egyből leöblítjük. Ez is viszonylag gyenge és fokozatos barnulásra ad lehetőséget. Minden nap használható. 







Szintén építhető, fokozatos barnaságot lehet elérni a James Read Gradual Tan Coconut Melting Coconut Melting önbarnító krémmel. A bőrrel érintkezve finom krémessé olvad és ápol, táplál, miközben enyhe barnító hatást is kifejt, inkább aranyló, szolid színt ad, nem túl mély barnát. Hetente 2-3 alkalommal lehet használni. 




A klasszikus önbarnító habokkal és krémekkel már mélyebb, igazi barnaságot lehet elérni, ezeknél jobban ügyelni is kell a megfelelő felvitelre ( bőrradírozás, hidratálás, kesztyű, kézmosás!):






A St. Tropez egyik legtöbbet eladott terméke a Self Tan Express Bronzing Gel. Könnyű, nem ragadós, gél állagú, pontos és szép felvitelt tesz lehetővé, hialuronsavval pedig a hidratálásról is gondoskodik. A megfelelő barnaságot úgy lehet kialakítani vele, hogy 1, 2 vagy 3 óra után öblítjük le, Tehát ennél nem kell várni 6-8 órát a fürdésig. Ha enyhe barnaság kell, 1 óra után öblítsük, ha közepes, akkor várjunk két órát, ha mélyebb akkor max. 3 órát. Finom illata van és egyenletesen halványul, teljesen kb. 10 nap alatt.






A James Read Self Tan Fool Proof Bronzing Mousse egyszerű és gyors felvitelt tesz lehetővé. 60 mp alatt szárad meg és 3-5 óra alatt fejti ki a teljes hatást. A mélyebb barnaságot több réteggel lehet elérni. Q10 koenzimmel és amaranth proteinnel dúsították a bőrkondicionáló hatás miatt. A barnaság csíkmentes és természetes.


Alkalmi bronzosítókat is ajánlok azoknak akik nem szeretnének tartós barna színt, csak egy-egy alkalomra bronzosabb, enyhén barnább bőrszínt. Ezekről azonban tudni kell, hogy nyomot hagyhatnak ruhán, bútorokon, úgyhogy inkább sötétebb színű ruhákkal javaslom.




A St. Tropez Instant Tan Gloss egy vízzel leöblíthető testfény ami enyhe barna színt és bronzos fényt ad, tényleg nagyon szép lesz tőle a bőr, de mindenképp vékony rétegben javaslom felvinni. Jól kiegyenlíti a bőrtónust és ad egy enyhe ragyogást.






A James Read Enhance Body Foundation Wash Off Tan ugyanígy működik, egyfajta testalapozóként kiegyenlíti a bőrtónust, javítja a bőrhibákat, de a nap végén le tudjuk mosni. Könnyen szárad, vízálló, kókuszos-vaníliás illatú.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...