2017. szeptember 11., hétfő

Rovinj Travel Guide I. rész


Az ilyen sok kincset tartogató városokban mint Rovinj érdemes legalább egy hetet eltölteni. Én először csak egy napra látogattam oda, aztán később egy alkalommal négy napot töltöttem el, de most végre sikerült egy egész hetet kalandoznom ott. Isztria egyik gyöngyszeméről van szó, ami egy elfogadható hosszúságú autóúttal elérhető Magyarországról. Itt nemcsak strandolni lehet hanem egy művészetben és kultúrában gazdag szemet gyönyörködtető közegben sétálgatni, zseniális gasztronómiai élményeket átélni, építészeti szépségeket csodálni, beszívni az óváros hangulatát. Azt gondoltam olyan útmutatót írnék róla, hogy mindenki aki odalátogat, akár egy napra is, találjon magának benne valamit: szeretnék írni a teljesen különböző karakterű strandokról, a kis galériákról, a vízparti bárokról, a nemturistás éttermekről, a régi épületekről és szűk utcácskákról, hogy melyik napszakban mit érdemes kipróbálni, mikor lehet könnyebben asztalhoz jutni és ilyesmik. Hosszú lesz, valószínűleg több részletben kell majd posztolnom, de mindent meg szeretnék osztani ami szerintem fontos vagy érdekes ebben a festői szépségű városban.


Az óváros a félszigeten egy kiálló szirtfokra épült és a Monte dombján magasodó Szent Eufémia katedrális köré tömörült, zseniális szűk, macskaköves utcácskákkal, lépcsőkkel. Akik az építészet iránt érdeklődnek, reneszánsz, barokk, neoklasszicista és gótikus épületekben tobzódhatnak és pont ez a sokszínűség teszi igazi ékszerdobozzá ezt a helyet. Autóval az óvárosba nem lehet behajtani, a legtöbb parkolóhely a kikötőknél van, erről készítettem egy kis képet, ezek mind fizetős parkolók, de meglepődtem hogy mennyire korrekt az óradíj, ha jól emlékszem 5-6 kuna/óra:


A legközelebbi parkoló egy köpésre van a belvárostól, ez a legnagyobb, de mellette van egy kisebb és távolabbra pedig van egy hatalmas, ami úgy este hatig szinte teljesen üres volt. Természetesen a távolabbi utcákban is lehet parkolni, sok helyen ingyen.

Ha valakinek csak kevés ideje van akkor az egyik dolog amit nem érdemes elmulasztani, az a Szent Eufémia katedrális harangtornyából a kilátás! Így gyakorlatilag befogadhatja az a látványt amire egy életen át emlékezni fog: a tenger, a szigetek, a hajók és a rengeteg háztető, itt-ott zöldekkel tarkítva.
A belépő ára nagyon kedvező, ha jól emlékszem kb. 800 Ft volt egy felnőtt jegy, de csak a toronyba kell megváltani, a templom természetesen ingyenesen látogatható. Elég régi falépcsőket kell megmászni, szóval kapaszkodni azért nem árt és útközben több mint valószínű hogy félreállva el kell engednünk a felülről lefelé igyekvőket, de megéri. Odafönt elég tágas és sokan elférnek akik a kilátásban szeretnének gyönyörködni, mindenki talál magának egy saját kis helyet. Innen minden láthatunk tényleg.

A katedrális alatt közvetlenül van egy kis kávézó, de van egy vízárus és egy tűrhető állapotú fizetős konténer wc is.

Ha innen lejövünk érdemes a széles kőkorlátokról is megnézni a kilátást, majd tovább lefelé a parti sétányra ahonnan lépcsőkön lemehetünk a tengerparti sziklákhoz.
 Erről a sétányról közvetlenül az óvárosba jutunk és itt találhatóak a híres vízparti koktélbárok és éttermek is.


A gyönyörű fehér függönyös hely az első, a La Puntulina, és az egyik érdekessége hogy átvezet a teraszon egy lépcső a városi strandra így gyakorlatilag az ebédünket és vacsoránkat fürdőző emberek között tölthetjük. Biztos csodás lehet a tengerparti sziklák mellett étkezni, de ez a hely kicsit drágább és állítólag annyira nem nagy szám, inkább az elhelyezkedést kell megfizetni. ( de hangsúlyozom, még nem ettem itt szóval az is lehet hogy meglepődnék mennyire jó, az biztos hogy rosszat sem hallottam vagy olvastam róla )


A következő ilyen hely a Valentino ami a legdrágább de ugyanakkor a legelegánsabb koktél és pezsgőbár. Talán innen élvezhetjük a legkényelmesebb és legszebb környezetben a tenger közelségét, mármint a bárok viszonylatában. A koktélok olyan háromezerötszáz körül vannak és nincs megúszós kávé vagy ilyesmi, kávékoktélok vannak kettőezernyolcszáz Ft körül. Szóval itt igazán előkelően lehet lazítani, de ennek van ára. Szerintem ha valakinek a menő környezet és minőségi italok számítanak akkor igazán megéri mert tényleg spéci hely.


A következő ilyen bár a Mediterraneo ami már kedvezőbb árakon kínálja az italokat, itt kőpadokon, gyerekzsámolyokon nagy párnákon ücsöröghetünk és sokkal lazább a hangulat, a kilátás pedig éppen olyan gyönyörű. Nagyon hangulatos, leginkább valami bájos romkocsmára hasonlít, jó kis relaxálós hely.


A következő hely az én nagy kedvencem a Monte Carlo Bar, ahol megfizethető áron lehet például proseccózni és a koktélok között is találunk néhányat kedvező áron. Sőt, kávézni is lehet, bár szerintem ha lestoppolunk magunknak egy ilyen kilátást akkor már érdemes élvezni pár pohár finom italt is. A szőke pincérnő tündérien kedves és türelmes, de a korábbi években is jó tapasztalataim voltak a kiszolgálással kapcsolatban.


Van fenti kiülős-napernyős terasza is, és le lehet menni a lépcsőkre is és kiülni közvetlenül a tengerparti sziklákra.


Ez a rendkívül fotogén pár mintha az én kedvemért ült volna modellt, de teljesen véletlenül voltak ott, viszont jól szemléltetik az a nyugis mediterrán életérzést ami jellemző erre a helyre.


Prosecco, tele pohárral, nem csak az 1 dl jelig :)  Szóval naplemente, buborékok és friss tengeri szellő.


Ez pedig a látvány a Monte Carlo teraszáról.

Már itt ezen a környéken is rengeteg étterem van, de ezek legtöbbször zsúfoltak. Leginkább 7-8-ig vannak nagyon tele, ilyenkor azt is láttam hogy várnak az asztalokra. Nekem az ilyen rohanás annyira nem szimpatikus, mert ha azt látom hogy várnak rám, akkor nem lehet olyan ellazultan vacsorázni sem. Ráadásul ezek a tengerparthoz közeli helyek eléggé turistásak, az ételek is inkább a népszerű dolgok: csevapcsicsa, calamari, Fischplatte ésatöbbi :) Ha kicsit lassúbb és ínyencebb dolgokra vágyunk akkor tovább kell keresgélnünk, de ha a víz mellett és a városi nyüzsgést átélve szeretnénk bekapni valamit akkor abszolút megfelelő itt is bármelyik étterem.

Innen tovább indulva az óváros irányába a Balbi kapun áthaladva egy zseniális kis térre érkezünk, szinte ráhajló házakkal, macskakövekkel, zsalugáterekkel és itt van a másik kedvenc helyem is, a Caffe Bar Bruno.


A Caffe Bar nagyban különbözik a koktél bároktól, anyagilag is enyhülést jelent :) Inkább kocsmaszerű, de ugyanúgy lehet menő koktélokat és proseccót is kérni, csak jóval kedvezőbb áron. Itt van wifi is, ami még mindig nem jellemző a legtöbb vendéglátó helyen. Nagyon kedvesek a pincérek és ha kinn nincs hely, benn mindig akad. A terasza az két kis asztal a bejáratnál meg vagy 5-6 másik a tér kellős közepén ahonnan tökéletesen lehet szemlélődni és némi belvárosi hangulatot átélni.

Kicsit feljebb találunk egymással szemben két nagyon szuper helyet, az egyik a gasztronómiailag kifogástalan Balbi étterem, ahol idén nem voltunk ugyan, de elképesztően friss és finom ételeket szolgáltak fel amikor korábban ott jártunk. Most a vele szemben található Piassa Granda nevű helyet próbáltuk ki, ami inkább egy borbár, de szuper hideg és meleg fogásokat is kínálnak. A terasza majdnem mindig zsúfolt, de odabent is le lehet ülni, kockás terítős és nagyon hangulatos! A borokkal kapcsolatban bízzunk a felszolgálókban, mind elképesztő figyelmesek és jó fejek és eléggé értenek a borokhoz, nem tudtunk volna olyat kérdezni hogy ne kapjunk rá választ. A Teran fajtát mindenképp érdemes megkóstolni! Mellé pedig például ilyen szenzációs sonka és szalámi tálat is választhatunk, vagy bruschettát, polentát, sajttálat, remek salátákat:


Sehol máshol nincs ilyen nívós borválaszték! Borkedvelőknek nagyon ajánlom.


Aztán van még egy kedvenc helyem amit valamiért mindig csak véletlenül találtunk meg, ez a Caffe Bar Batel. Nagyon finom az Aperol Spritz, nem spórolnak ki belőle semmit :) A kávé is remek és általában akad hely az árnyékos teraszon is.


Borzasztóan sajnálom hogy a Tipico nevű étteremben csak a hangulatos belső teraszt fotóztam le, az elképesztően finom tonhal és lazac steaket elfelejtettem mert annyira jó kis estét töltöttünk ott, hogy egyszerűen nem jutott eszembe a fényképezgetés. Ez a hely az egyik legnépszerűbb utcában van ( U. Grisia) , ami egyébként felvezet az Eufémiához is. Van egy belső leülős hely, aztán egy másik terem ahol nyitott konyha van és nézhetjük az ételek elkészítését, majd legbelül egy kis romantikus zug, amit bújós pároknak ajánlanék, akiknek nem túl hosszú a lábuk :))


A többi képet már inkább a Tipico FB oldaláról vettem, hogy megmutathassam mennyire jó kis hely:

Minden étel tökéletes volt, a desszert pedig egyszerűen mennyei! A kávé szintén. Profi egy hely tényleg.

Amit még meleg szívvel ajánlanék az a Kantinon, ahol idén sajnos nem voltunk, de lenyűgöző étterem. Csupa friss és helyi alapanyaggal dolgoznak, vadítóan friss halak, kagylók, rákok, csodatészták, sajtok, remek tálalás és vérprofi, udvarias pincérek. A Tipicoba és ide is ajánlott főleg vacsoraidőben az asztalfoglalás. A Kantinon ( akárcsak a Mediterraneo Bar) a Maistra hotelek fennhatósága alá tartozik, így a Maistra oldaláról tudok pár képet mutatni róla:
Varázslatos hely, a motorcsónakos kikötőhöz közel.


Aztán ha nem akarjuk túlgondolni a kaját, akkor szinte bármelyik pizzázóba beugorhatunk. Itt én még soha nem ettem rossz pizzát. A leghíresebb a Sergio, de ahelyett hogy ott várnánk a sorunkra, mi beugrottunk az Amicibe ahol nagyon jófej pincér srácok vannak, gyors és korrekt kiszolgálás, hatalmas terasz.
Az este befejezéséhez pedig az egyik legjobb hely a Caffe Bar Limbo, ahol a lépcsőkön, párnákon ülve, banánpálmák alatt, mécsesek fénye mellett koktélozhatunk:Nem könnyű megtalálni, az óváros szívében van egy meredek, szűk kis lépcső mellett, de pont ezért sokkal meghittebb is. Egyébként a Grisia utcáról lehet idetalálni, az Eufemia előtt a legutolsó utca jobbra, majd balra. Ha ez segít :)

Most itt be kell hogy fejezzem mert nagyon hosszúra nyújtottam, egy következő cikkben a strandokról, hajókázásról, naplementékről és galériákról, szuvenírekről fogok írni, valamint zseniális szálláshelyeket ajánlani.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...