2018. október 7., vasárnap

Terhesség - Második trimeszter: tapasztalatok, ötletek
Ahogy ígértem, folytatom a tapasztalatok összefoglalását a második trimeszterrel, természetesen most is hozzáteszem, hogy a nekem bevált, illetve az általam átélt dolgokról fogok írni. 

Az első 3 hónap után nem sokkal végre elmúlt a hányingerem és a rosszullétem úgy általában a szagoktól. Újra energikus lettem, lelkes és tettrekész. A legfontosabb, amit erre az időszakra tanácsolni tudok, hogy használjátok ki alaposan hogy jól vagytok, mert ez tényleg egy arany időszak, már vége az első időszak kellemetlenségeinek, de még messze van az utolsó három hónap nehézkessége is. Komolyan, szerintem ez volt a legkönnyebb része a terhességnek. Mindenképpen javaslom, hogy hacsak nincs valami olyan körülmény ami miatt nem lehet, mozogjatok minél többet. Ez lehet kismama jóga, séta, úszás, könnyű torna. Egyedül az eséssel, ütődéssel, rázkódással járó sportokról célszerű lemondani, így én nehéz szívvel de félretettem a kerékpárt, bár olvastam olyan kismamákról akik még a vége felé is bicajoztak, én nem mertem bevállalni, mert korábban már volt két esésem és tudom hogy mennyire durva tud lenni. Maradtak a túrák a természetben, a naplemente nézős séták a férjemmel, a jóga és az otthoni torna. A Youtube-on rengeteg kismama tornát lehet találni, elég ha beírjátok, hogy pl. prenatal workout, vagy second trimester workout, azt nyilván mindenki maga tudja megítélni hogy mennyire jön be neki az adott edzés, én igyekeztem kíméletesebbeket választani, pl. nagyon tetszett a barre workout :) A túrát meg annyira komolyan vettem, hogy az Őrségben egy szálláshelyünkön az utolsó napon elismerő szavakat kaptam, hogy ilyen pocakkal minden nap mentünk erdőt-mezőt járni, persze volt azért egy olyan nap amikor úgy ítéltem meg hogy egy ponton túl már túl megerőltető lenne nekem, így szépen vissza is fordultunk - ez ismét egy fontos tanács, hallgass mindig a tested jelzéseire! Kismamaként  a mozgás nem a teljesítményről szól, hanem hogy jól érezd magad, csak annyit vállalj be ami jólesik. Az előnyei pedig: több energia, több oxigén neked és a babádnak, kevesebb vizesedés, kevesebb probléma úgy általában, kellemesebb közérzet.

Amit még tanácsolni tudok, hogy most egyetek minél több egészséges dolgot, zöldséget és gyümölcsöt, amikor végre már minden lecsúszik :) Fehérjére is nagy szükség van ilyenkor, vasra, kálciumra. Természetesen a legtöbben terhesvitamint is szednek, én is szedtem, de fel szeretném hívni a figyelmet egy nagyon jó vaspótló készítményre is, ami szerintem segített nekem, hogy egyáltalán ne legyek vérszegény, ami elég gyakori. A Dr. Chen Ferro Complexet szedtem, és szerencsére nem volt szükség gyógyszertári vasra mellette, ami legtöbbször szorulást okoz, nekem szerencsére az egész terhesség alatt nem is volt ilyen problémám. 

Szépségápolás terén meg két dolog ami nagyon fontos, az egyik, hogy most érdemes fogorvoshoz menni, ilyenkor a legelviselhetőbb hogy matatnak az ember szájában. Nagyon fontos, hogy átnézze a doki, van-e valami kezdődő szuvasodás, mert ilyenkor tényleg gyorsan romlanak a fogak, és az íny állapotát sem árt lecsekkolni. Egyedül a röntgent kerülném, biztos ami biztos. A másik, hogy itt az ideje a komolyabb bőrápolásnak, főleg a mellek és a has területén. Rengeteg jó készítmény létezik erre a célra, én igyekeztem minél természetesebb megoldást választani, így a jó öreg Nuxe szárazolaj mellett tettem le a voksom, illetve még ezt a Mannás shea vajat is használtam (csak az nehezebben szívódik fel). A mellekre azért is kell külön ügyelni, mert nemcsak a szoptatás alatt veszíthetnek a formájukból, hanem ilyenkor is hirtelen növekedésnek indulhatnak, ami miatt veszíthetnek a rugalmasságukból. Én kényelmes alvó melltartókat is elkezdtem használni már ebben az időszakban.

Ha már a ruházatnál tartunk, az alábbi dolgok bizonyultak számomra teljesen feleslegesnek: kismamabugyi, kismama póló illetve bármilyen kismama felső. Aminek a beszerzését viszont jó ötletnek tartom: kismama leggings, kismama farmer, kényelmes szoptatós melltartók. Igazából külön kismama ruhára vagy szoknyára nincs is nagy szükség, de persze lehet beszerezni cuki darabokat, én is elcsábultam. De egy rugalmas derekú maxiszoknya, amit derék fölé felhúzol, vagy egy pamut maxiruha tökéletesen megteszi, én a Mango kínálatában találtam jókat. Farmer, leggings és kényelmes melltartó téren a H&M a tuti! Pólóban az utolsó pillanatig lehet hordani a sima pamut pólókat, csak legyenek elég hosszúak. Bugyi téren meg egyszerű és kényelmes, nem túl szoros féléket kell választani, amiket természetesen csak a pocak alatti részig húzunk fel. A hasat takaró kismama bugyikat ki se bontottam, most is ott árválkodnak az eredeti csomagolásban.

Kényelem szempontjából én javaslom alváshoz, pihenéshez egy ilyen hatalmas kismama párna beszerzését is, én nagyon nem bántam meg. Úgy tekeredsz, csavarodsz rajta, hogy lehetetlen nem megtalálni a legkényelmesebb pozíciót, így mindenképpen üdítő pihenésben lehet részed. Támasztja a hasat, derekat, átvetheted rajta a lábad stb. Ha háton fekve szeretnél relaxálni, ahhoz is tökéletes, olyan mint valami fészek.

Aztán ami szintén sokat segített nekem, az a kismama masszázs. Lehetőleg tényleg várandósokra specializálódott szakembert kell keresni, ő tudja pontosan milyen pozíciókban lehet ilyenkor kezelni és milyen erősséggel. Igazi áldás, komolyan mondom. Egy teljes masszázs ellazít, segít megelőzni a vizesedést, visszereket, enyhíti a derékfájást - egyszerűen csodálatos. Kismamáknak a korokan és a lomi-lomi is javasolt, érdemes kipróbálni valamelyiket.

Aztán ilyenkor kezdődik a komolyabb információgyűjtés is, ezzel kapcsolatban csak annyit szeretnék tanácsolni, hogy inkább a pozitív történetekre koncentráljatok, ne menjetek bele az internet mélységeibe egyre parább sztorikat kutatva. Nagyon jó általános információkat lehet találni a legismertebb baba-mama oldalakon, van ahol hétről-hétre leírják, hol tart a baba, milyen vizsgálatokra lehet számítani és egyebek. Vannak applikációk is, amikkel nyomon követhetjük az egész várandósságot. Ja és kérdezzetek bátran az orvostól, hiszen, főleg első terhességnél még annyi minden nyomaszthatja az embert, nem árt tisztázni a dolgokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...