Biztosan ti is
voltatok már úgy vele, hogy egy verőfényes délutánon egy teraszra barátokkal
kiülve elkortyolgattatok egy proseccót, vagy egy különleges öröm, sikerélmény,
bejelentés megünneplése egyenesen pezsgőt kívánt. Ezek az isteni buborékos
italok nekem valahogy mindig egy bizonyos könnyed, felszabadult életérzést
idéznek fel. Ha jól belegondolunk, ilyesmit tényleg akkor iszik az ember ha jól
érzi magát, én még biztosan nem találkoztam olyasvalakivel aki bánatában ivott
például pezsgőt. Őszintén szólva, én mindent szeretek amivel még tökéletesebbé
lehet tenni egy pillanatot és ezek az italok pontosan erre lettek kitalálva.
Igyekeztem olyan
alkalmakat összegyűjteni, amikhez tökéletesen passzol egy pohár prosecco vagy
pezsgő, az italokat az italneked.hu webáruház kínálatából válogattam. Voltak olyan kedvesek, hogy az olvasóim részére felajánlottak 10% kedvezményt a rendelés összegéből, ehhez nem kell mást tennetek mint beírnotok a LAKKMATT kuponkódot. Egész nyáron érvényes, 08.31-ig.
A proseccót az
olaszok egyik nemzeti italának tartják, de az egész világon népszerű.
Alapanyaga elsősorban a glera szőlő, A Trieszt melletti Prosecco településről
kapta a nevét, ahol eredetileg bort készítettek ebből a szőlőfajtából. Védett
eredetű fajta, tehát kizárólag az adott területről származhat, ami jelenleg
kilenc Velence környéki régiót foglal magába.
Alkoholtartalma
általában 11-12%-os és friss, gyümölcsös ízvilágú, aromásabb mint a pezsgő. Az
elkészítése is más, rozsdamentes acél tartályokban fermentálják, ezért kevésbé
költséges, így még az igazán minőségi habzóborok is megfizethetőek. Előnye még,
hogy mivel nem fahordókban érlelik, a glera szőlő gyümölcsössége tökéletesen
érződik.
Azt hiszem a
prosecco különösebben nincs napszakhoz kötve és egészen sok élethelyzetben
fogyasztható, én például kortyolgattam már reggel, délben, este is, nyári
mezőn, vízparton, romantikus vacsorán, családi ünneplésnél. Emlékszem egyszer
Rovinjban egy különösen meleg és illatos nyári estén egyedül sétálgattam az
óvárosban és egyszer csak egy tengerparti bár lépcsőjével szemben találtam
magam, ami egyenesen a partra vezetett, ahol a sziklákon ücsörögve iszogattak
az emberek, miközben mindenkit bearanyozott a lemenni készülő napfény. Na, hát
ez egy olyan kép volt mintha egy plakátot láttam volna, úgyhogy engem is
csábított a dolog, így kerestem egy szabad helyet, hogy csatlakozzak ehhez a
határtalan életigenléshez és rögtön egy pohár proseccóra vágytam. Hamarosan meg
is kaptam, így a naplementét már azt kortyolgatva néztem végig. Erre a
csodálatos élményre azóta is jó visszagondolni, és így volt teljes.
A prosecco szerintem az életöröm és jó értelemben vett lazaság itala, ráadásul nagyon
sokféle ételhez illik. Pont ezért remek választás például egy brunch első
lépéseként. Érdekes tény, hogy a Bellini koktél, ami nagyon sok menő brunch
kísérője, eredetileg Prosecco alapanyaggal készült, hiszen 1948-ban kezdték
kínálni a velencei Harry's bárban: finom fehér őszibarackpüré egy pohár hideg
habzóborral. De mindegy, hogy magában vagy koktélként, mindenképpen menni fog
az avokádós pirítóshoz és buggyantott tojáshoz. Egy ilyen ráérős, kényelmes,
laza késői reggelihez én a Gancia Proseccót ajánlom:
A híres olasz
Gancia pezsgőház a méltán híres pezsgők mellett természetesen Proseccót is
készít és ezeknek a karakterét teljes egészében a glera szőlő gyümölcsössége
adja, harsogóan friss és tökéletesen közvetíti az igazi olasz életérzést.
Aztán persze egy
gyönyörű, romantikus vacsorához is válasszunk bátran proseccót, mint például a
Ca' di Rajo pincészet Extra Dry Prosecco:
A Ca' di Rajo
pincészet az eredeti, hagyományos szőlőművelési módszert modern technológiával
ötvözve készíti ezt a letisztult és elegáns italt.
Most pedig
jöjjön az egyik kedvenc elfoglaltságom, a piknik. Ide nyilván nem könnyű
hatalmas palackokat szállítani, főleg ha az ember kerékpárral fedezi fel a
legjobb, eldugott kis helyeket. De bármelyik hátizsákba vagy piknikkosárba
elfér két darab jól behűtött kétdecis Gancia Prosecco . Ekkora kiszerelésből mi mindig tartunk itthon, a hűtőben is elfér, ha olyan
alkalom adódik akkor csak előkapjuk és kész.
Persze ha igazi
ünnepi vagy bármi miatt különleges az alkalom akkor hagyományos módon inkább pezsgőt
szoktak bontani. A pezsgő eredetileg Franciaországból származik, Champagne
tartományból, szinte már ezért is elegánsabb ital :) A tradicionális pezsgők ma
is a Champagne környékén kialakított módszer szerint készülnek, ami nagyon
igényes és hosszan tartó folyamat, ez az italok árában is megjelenik. A
válogatott szőlőkből először bor készül, majd a bort az ún. tirázslikőr
hozzáadásával másodszor is erjesztik, így a fermentáció melléktermékeként
szén-dioxid kerül a borba. Ezután a finomseprős érlelés következik.
Ezen kívül
létezik még a tankban történő erjesztés, valamint az asti módszer, ahol a
muskotályszőlőből készült magas cukortartalmú mustot egyszer erjesztik.
Érthető, hogy a
hagyományosan, gondos precizitással és kifinomult eljárásokkal készült igazi
champagne ára magas, de ha valóban különleges alkalomról van szó, akkor
szerintem meg lehet adni a módját egy ilyen tökéletesre hangolt itallal, mint
például a Möet&Chandon Brut Impérial pezsgő.
Például egy esküvőn az igen kimondása utáni koccintás, vagy diploma
megünneplése, üzleti siker, egy nagy projekt lezárása, eljegyzés - ezek az
élethelyzetek mind megérdemlik, hogy még nagyobb szintre emeljük őket például
egy csodás pezsgővel:
Barátnős, csajos
találkozásokra, akár lánybúcsúra vagy koszorúslányos készülődésre pedig
tökéletes lehet egy igazi, elegáns Veuve Clicquot pezsgő,
ami fényképeken is remekül mutat :) Ez egy abszolút sikkes és prémium pezsgő,
Madame Cicquot-tól származik a ház filozófiája a pezsgő készítéssel kapcsolatban:
"Csak egy minőséget ismerek, a legjobbat"
Természetesen a
hétköznapibb családi összejövetelek, ünnepek is megkívánják a jóféle buborékos
italt, ezekhez például elengedhetetlen a hazai büszkeségünk, egy pompás Törley,
az én kedvencem jelenleg a Törley Excellence Chardonnay pezsgő:
Amikor gyermeket
vártam, csak sóvárogva néztem, ahogy ünnepek alkalmával mások pezsgőznek, akkor
még nem tudtam, hogy a Törley alkoholmentes pezsgőket is készít, szerintem ez szenzációs, így azok sem maradnak ki a buborékos ital
élvezetéből, akik éppen nem vagy soha nem fogyasztanak alkoholt:
Végül, az utolsó tétel
ugyan nem prosecco vagy pezsgő, de egy igazán nőies és nyárias ital, izgalmasan
gyümölcsös, válogatott szőlőkből készült borkülönlegesség, a Monteverdi Dolce Novella eperbor, egy romantikus vacsora záró tételeként desszerthez, csajos
összejövetelekhez pompás választás!
Szerintem ezekkel az italokkal a leghétköznapibb pillanatok is ünnepivé varázsolhatók és ráadásul mind olyan jellegű, hogy mértékkel lehet fogyasztani. Én nagyon örülök, hogy egyre nagyobb a választék és mindenki megtalálhatja a kedvére valót :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése