2020. július 15., szerda

Zsíros, száraz vagy érzékeny bőr - Milyen termékeket használjunk a különböző bőrproblémákra?



Hosszú folyamat volt, mire megtanultam, kitapasztaltam, hogy pontosan mi tesz rosszat és mi tesz jót a kombinált típusú bőrömnek. Régebben például én is elkövettem azt a hibát, hogy azt hittem ami szárít és mattít, az csak jó lehet. Ettől persze vízhiányos és élettelen lett az bőröm, sőt esetenként hosszú távon csak még zsírosabb. A megfelelő termékek használatával viszont rövid idő alatt is már szédítő eredményt lehet elérni, hiszen leállítjuk azt amivel eddig csak kárt okoztunk és elkezdjük segíteni, védeni, ápolni. 

Tudom, hogy nem könnyű eligazodni a kozmetikumok világában, és én sem ismerhetem az összes terméket a piacon, de azért tudok néhányat amivel el lehet kezdeni jobb állapotba hozni a bőrünket.

A bőrtípusok alapvetően a normál, száraz és zsíros. A kombinált bőr bizonyos részeken zsíros, de néhány helyen száraz is lehet, az érzékeny bőr pedig a külső ingerekre, stresszre, bizonyos hatóanyagokra, összetevőkre kellemetlen reakciókkal válaszol, ezért különösen kíméletesen kell ápolni.


Zsíros/kombinált bőrtípus

Ezzel kezdeném, hiszen ez az én problémám is, szóval ismerős az alaphelyzet. Fénylő arc, tág pórusok, bizonyos helyeken akár száraz, máshol meg zsírosodik, hajlamos a pattanásokra, mitesszerekre. Persze mint minden, ez is javítható, de nem a kézenfekvőnek tűnő hatóanyagokkal. Például az alkohol ugyan szárít, de igazából csak rosszabbá teszi az egész dolgot hosszú távon, szóval az alkoholos tonereket és egyebeket célszerű elkerülni. A gyógynövényes dolgokkal is csínján kell bánni, nem minden tesz jót, ami azonnali enyhülést hoz. A cél az, hogy hosszú távon igyekezzünk normalizálni a faggyútermelést, ugyanakkor próbáljuk minél tisztábban tartani a pórusokat, de közben rendesen hidratáljunk is. Nem lehetetlen! 

Első lépésként találjunk egy kíméletes arclemosót:




A Purito Defence Barrier gyengéd, 5.5 PH értékkel, kíméletesen tisztít, kevés összetevővel, növényi hatóanyagokkal. Centella asiaticát és allantoint tartalmaz amik remekül nyugtatják, védik a bőrt, grapfruit és teafa kivonatot is, amiket felőlem ki is hagyhattak volna belőle, de problémás bőrnek esetleg jót tehet (kivéve, ha valakinek zsíros ÉS érzékeny bőre van, akkor inkább válasszon másik lemosót)




Az én kombinált bőröm nagyon szereti ezt a CeraVe arclemosót, ami ceramidokat, hialuronsavat tartalmaz.



Majd egy tonert vagy arcpermetet ami nyugtatja és frissíti a bőrt, anélkül, hogy szárítaná:




Nekem személyes tapasztalatom, hogy a rózsavíz nagyon jól működik kombinált bőrre, ezt sokféle formában és kiszerelésben lehet kapni, a Renovality márkát én eléggé bírom, ha nincs épp valami spéci tonerem, ez mindig jól jön.




A Cosrx AHA/BHA toner nagy sláger kombinált/zsíros/problémás bőrre, minimális az összetevő listája, természetes szalicilsavat, valamint glikolsavat, allantoint, panthenolt és alma kivonatot tartalmaz.



Szintén a Cosrx-től, a BHA Power Liquid az egyik leghíresebb termék a világon problémás/zsíros bőrre. Az összetevő listája gyönyörűen minimális. Természetes szalicilsavat és hialuronsavat és niacinamide-ot tartalmaz mint fő hatóanyagokat. Mélyen, a pórusokba hatolva tisztít, csökkenti a mitesszereket.




Szérum:






Zsíros/kombinált bőrre az egyik legjobb amit választhatunk a Niacinamide. A Revolution Skincare 10% Niacinamide 1% Zinc szérumból már vagy a harmadikat használom éppen. Nekem amiatt vált be, hogy viszonylag normalizálja a bőrömet, kevésbé fénylik, zsírosodik.


Egy könnyű hidratáló krém:




Az Embroylisse Hydra-Mat krém igazán nem fog mattítani úgy mint az agresszív, agyonreklámozott, szárító hatású termékek, én inkább úgy fogalmaznék, hogy viszonylag gyengéd és kíméletes ápolást nyújt a zsírosabb bőrűek számára. Hidratálásra bizony nekünk is szükségünk van, különben hosszú távon nem teszünk jót a bőrünknek. Ez a krém sárgabarack magolajat és szkvalént tartalmaz, mindkettő megfelelő ennek a bőrtípusnak. Az illatanyagot szerintem kihagyhatták volna belőle, de egészen jó kis termék.





A Filorga Time-Filler Mat sajnos húsbavágóan drága, de a legjobb arckrém amit valaha használtam az én bőrtípusomra. Komolyan, majdnem elsírtam magam, mikor elfogyott :) Korábban írtam róla a blogon, peptideket, cinket tartalmaz többek között.



Végül megfelelő fényvédő:




Az egyik legjobb napvédő kifényesedésre hajlamos bőrre a La Roche-Posay Anthelios illatmentes krémje, széles spektrumú, magas faktorszámú védelemmel


A mindennapos rutin mellett arcpakolásra és hámlasztásra is szorítsunk időt, mert hatalmas segítség tud lenni!




A Korres márka nagy kedvencem és egy agyagos maszk mint a Korres Natural Clay Deep Cleansing sokat tud segíteni a zsírosodásra hajlamos, problémás bőrön. Az agyagon kívül cink, természetes szalicilsav, valamint zsálya kivonat van benne.



A retinolt igazából mindegyik bőrtípusra javaslom, de ez a bőrtípus talán még inkább profitálhat a használatából, hiszen az anti-aging hatás mellett a pattanásokat is segíthet csökkenteni. A Revolution Skincare 0.5% Retinol with Rosehip Oil ráadásul csipkebogyó magolajjal készült, ami szintén megfelel a zsíros vagy kombinált bőrűek számára is.



Száraz bőr


A száraz bőrtípus egyik leggyakoribb tünete a húzódó érzet, a kissé érdesebb felület, és időnként pikkelyszerű hámlás. A száraz bőr irritációra, gyulladásra is hajlamos lehet és fakó, színtelen. Nagyon fontos tehát a kellő visszahidratálás és a bőr védőrétegének megerősítése. Ha nem megfelelő termékeket használunk rá, akkor a helyzet rosszabbodhat és ráncok kialakulásához, mélyüléséhez vezethet. Kerülni kell azokat a kozmetikumokat amik túl agresszívak, például alkoholt tartalmaznak. (nem is gondolnánk, mennyi ilyen van)


Gyengéd arclemosó:




A CeraVe Cleansers hidratáló arclemosó ceramidokkal és hialuronsavval egy gyengéd és kíméletes választás a száraz bőr tisztítására. Persze extrém száraz bőrre egyéb megoldások is léteznek.


Hidratáló tonik




A Lumene Cleansing Hella Moisture Replenishing Skin Tonic egy sűrűbb állagú hidratáló toner, ami azonnal enyhülést nyújt a száraz bőrnek


Szérum:





Száraz bőrre remek választás bármilyen hialuronsavas szérum, a Revolution Skincare Hyaluronic Acid 2% egy egészen kedvező árú megoldás


Hidratáló, bőrpuhító krém:





A CeraVe Moisturizers hidratáló egy nyugis kis krém, bőrt támogató, tápláló összetevőkkel, normáltól a száraz bőrtípusig javasolt





A Revolution Skincare Cica Cream viszonylag szolid összetevő listával rendelkezik, talán még érzékeny bőrre is jó lehet. Shea vajat, szőlőmagolajat, centella asiatica kivonatot, aloe verát tartalmaz, nyugtatja és puhítja a bőrt.




Ha nemcsak úgy simán száraz a bőr, hanem nagyon, akkor Cicaplastot neki!



Fényvédő:




Az Avene Sun Sensitive széles spektrumú magas védelmet biztosít, kellő hidratálással, bársonyos textúrával és antioxidánsokkal




Arcpakolások, speciális ápolás:




Állítólag a CBD olaj csodát tesz a száraz bőrrel, a Revolution Skincare kínálatában ez is megtalálható



A ByWishtrend Hours-long Moisturizing Gauze Sheet Mask hosszantartó hidratálást biztosít és nagyon jó minőségű



Érzékeny bőr

Az érzékeny bőr kipirosodásra, irritációra hajlamos, olykor viszkető, égő érzettel jár, gyakran kiütések is kísérhetik. A bőr védőrétegének sérülése miatt a külső, agresszív hatások könnyebben problémát okoznak. Kerülni kell az alkoholt, mesterséges illatanyagot, illóolajat tartalmazó termékeket és jó tudni, hogy minél rövidebb az összetevő lista, annál kevesebb potenciálisan irritáló összetevő lehet benne. Ártalmatlan és bőrnyugtató hatóanyagok jöhetnek csak szóba. 

Arclemosó érzékeny bőrre:




La Roche-Posay Toleraine Caring Wash - csak a minimális összetevőket tartalmazza, illatanyag és alkohol nélkül, panthenol, ceramide NP és niacinamide van benne



Toner:




Pyunkang Yul Mist Toner - nagy kedvencem, korábban már bemutattam a blogon, minimális összetevőket tartalmazó hidratáló, regeneráló permet



Szérum:




La Roche-Posay Dermallegro - kellemes összetevőkkel rendelkező hidratáló és regeneráló szérum




Hidratáló krém:



Avéne Tolérance Emulsion - bőrnyugtató hidratáló krém, irritáló összetevők nélkül




La Roche-Posay Toleraine Ultra - könnyű, irritáló összetevőktől mentes hidratáló krém




Fényvédő:




Purito Centella Green Level illatmentes napvédő SPF50 - irritáló összetevők nélkül, olyan bőrnyugtató kivonatokkal mint centella asiatica, madecassoside, niacinamide és van benne hialuronsav is



Speciális ápolás:




A Neostrata Restore ugyan egy hidratáló krém, de PHA savakkal amik gyengéden -az érzékeny bőr számára is megfelelően -hámlasztanak 




Dr. Feelgood Marula olaj - gyorsan beszívódó, pirosodást csökkentő, tápláló olaj, elsősorban az esti rutinba ajánlom









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...