2013. december 3., kedd

Saját készítésű karácsonyi ajándékok


Annyi de annyi remek ötletet láttam mostanában, hogy muszáj egy részét megosztanom veletek, hátha valakinek nagy örömet szereztek vele :) Ezek közül van amit már én is készítettem és tudom hogy működőképes, de van olyan is amiről csak gondolom hogy nem bonyolult a kivitelezése.



Minden létező karácsonyi gasztroajándékok közül a legegyszerűbb a forró csoki italpor amihez most egy karácsonyi fűszerezésű pikáns receptet szeretnék ajánlani amit én szoktam készíteni. A fűszerezés arányát persze mindenki saját kedve szerint készítse, ez csak az én verzióm:

15 dkg holland kakaópor
12-15 dkg porcukor ( ki mennyire édesen szereti )
kb. 10 dkg min 70%-os étcsokoládé reszelve vagy aprítóval zúzva, de az sem gond ha nagyobb darabokban rátördeljük majd a tetejére
1 teáskanál étkezési keményítő ( szerintem ez akár el is hagyható, ha csak magamnak csinálok nem szoktam bele tenni, de jobb lesz az állaga tőle )
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál kardamom
1-2 szórásnyi, reszelésnyi szerecsendió
1-2 szórásnyi chilipor

Ezeket összekeverjük, majd egy dekoratív kis befőttesüvegbe töltjük, a befőttesüveg tetejére tehetünk valami szép karácsonyi textilt majd lekötjük szalaggal. Célszerű a hozzávalókat egy papírra ráírni és mellétenni, jobb ha tudja a megajándékozott hogy pontosan mi van benne. Diétázó ismerőseinknek is elkészíthetjük mondjuk Porxuxorral.




A következő dolog egy szenzációsan egyszerű és mégis nagyon mutatós dolog, a csokiba mártott pillecukor:

Annyi az egész hogy vegyünk valami nagyobb pillecukrot - általában Müllerben van ez a hagyományos amerikai - szúrjunk bele egy hurkapálcát és mártsuk olvasztott csokiba az alját vagy akár az egészet. Mielőtt megszáradna a csoki forgassuk meg kókuszreszelékben, dekorcukorban, aprított mogyóróban vagy mandulapehelyben, levendulavirágban és ha tudjuk akkor szúrjuk bele valamibe száradni ( hungarocell a legjobb, de bármilyen házi megoldás működhet, a lényeg hogy tartson ki amíg megkeményedik rajta a csoki ). Ha kész akkor celofánba csomagoljuk, valami szép szalagot rákanyarítunk és meg is van az ajándék. Ilyen dekorcukrokat most garmadával lehet kapni a Sparban, láttam kitéve őket, mindenféle színű, rózsaszín, zöld, piros...


Egy újabb remek ötlet ami könnyen kivitelezhető. Saját készítésű "hógömb" befőttesüvegben.

Kell hozzá:

1 db befőttesüveg
valami amit bele szeretnél tenni és belefér ( fenyő vagy hóemberfigura, műanyag őzikék, karácsonyfadísz - bármi csak bírja a vízben )
vízálló ragasztó
víz
esetleg glicerin
csillámpor 

Az üveg tetejére pillanatragasztóval ragaszd rá amit szeretnél, lehetőleg 60 percig hagyd száradni. Az üvegbe szórd bele a csillámot, töltsd meg vízzel, adj hozzá kevés glicerint ( ettől lassabban mozognak majd a csillámok ) - ne legyen teljesen tele mert amikor megszáradt a pillanatragasztó akkor fejjel lefelé bele kell majd csavarnod a tetőt a rajta lévő installációval együtt. Mielőtt rácsavarod a tetőt először próbáld ki, hogy ne szorítson ki vizet, majd töröld körbe belül szárazra a tető széleit és oda is tegyél a ragasztóból és úgy csavard rá jó erősen. Várj amíg megköt a ragasztó, próbáld ki, hogy nem folyik-e és már kész is!



Forraltbor fűszerkeverék befőttesüvegben

Előtte pár nappal száríts ki narancs és citromhéjat radiátoron, de úgy hogy ne maradjon benne nedvesség.

Hozzávalók:

Szárított narancs- és citromhéj csíkokra vágva
egész fahéj
egész szegfűszeg
egész kardamom
rózsabors


Ezeket össze kell keverni, elhelyezni egy üvegben, díszíteni és már kész is van!



Képek forrása: Pinterest





2 megjegyzés:

  1. húú, az első kettőt tuti elkészítem, köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhhé! A pillecukor csokiba mártva...a világ egyik legjobb édessége! A forró csoki után, persze :)))

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...