2014. szeptember 24., szerda

Alternatív megoldások, ha valaki nem akar hagyományos dezodort használni



Kép forrása: Pinterest


Szóval, az a helyzet, hogy van egy kolléganőm aki nagyonbio és nagyonvega ( respect ). De! Sajnos kínosan nyilvánvaló hogy valamiért a dezodorokat is kerüli. Ennek kapcsán megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy vajon tényleg ennyire ártalmasak ezek az illatosítók? Hogy valaki annyira fél tőlük, hogy inkább bevállalja hogy büdösen jár kel? Lehet, hogy igaza van. Lehet hogy soha nem fog bebizonyosodni semmilyen összefüggés a gyanús tartalmú dezodorok és a különböző megbetegedések, allergiák kialakulása között, de az is lehet hogy most boldog gyanútlanságban kenegetjük magunkat, aztán tíz év múlva meg már mindenki számára köztudott dolog lesz, hogy ezek nem tesznek jót. Mindenesetre annyit megér ez a morfondír, hogy utánanézzek milyen alternatívák vannak és drukkoljak, hogy egyszer majd ő is megtalálja ezeket :)


  • Illóolajok. Szinte bármilyen illóolajat használhatunk, de a legrégebb óta illatosításra használt és leghatásosabb talán a levendula. Egyrészt antibakteriális, másrészt elég erős az illata, de nem nyomasztóan tolakodó. Kevésbé érzékeny bőrűek pár cseppet bemasszírozhatnak a szükséges területre, érzékeny bőrűek esetleg benedvesített vattakorongra csepegtetve is alkalmazhatják. Azt olvastam hogy a rozmaring pedig kimondottan csökkenti is az izzadást, de azt az illatot én kevésbé tudnám elképzelni magamon.
  • Szódabikarbóna. Meglepődve fedeztem fel, hogy több helyen ajánlják dezodorálásra a szódabikarbónát. Az egyik felhasználási módja, hogy azonos arányban szódabikarbónát és nyílgyökérlisztet kell elkeverni és egy zárható tégelyben tárolni. Ezt hintőporszerűen lehet felvinni, vattapamaccsal például. Krémdezodort is készíthetünk, ha ugyanehhez a keverékhez felmelegített kókuszolajat adunk, majd hagyjuk megdermedni. Szintén tégelyben tárolható. A Lukrécia kencéi oldalon bukkantam rá egy jó kis receptre.
  • Ecet és alkohol. Tudom, ez is viszonylag durván hangzik, de még mindig jobb mint a nehézfémek. Kb. fél liter mentes ásványvízhez vagy tisztított vízhez, fél-1 dl ecet és kb. 25 ml gyógyszertári alkohol majd tetszés szerinti pár csepp illóolaj, ezt elkeverjük és spricnis flakonba töltjük.
  • Készen kapható természetes dezodorok. Az alábbiakban egy válogatás azokból amikre rábukkantam, elég széles áringadozások vannak, úgyhogy érdemes körülnézni:
Borzaszappan dezodorok 690 Ft-ért:


Olivanatural dezodor 790 Ft-ért

Dejavuvilag dezodorok 2.290 Ft-ért ( ez már stiftes )



Mannaszappan krémdeók, 2.390 ft ( Igen ez is a drágább fajtából való, viszont mutatós és fantáziadús keverékek. Végre egy példa arra, hogy egy természetes kozmetikum is lehet menő. Sőt, ezen a linken a mannaszappanosok elárulják, ők hogy készítik, bárki utánozhatja. )


Persze a Lush-t sem hagyom ki a sorból, többféle érdekes deót kínálnak ők is 2.190 Ft-tól ( például férfiaknak aktív szeneset ), a képen az Aromaco deo tömb:










7 megjegyzés:

  1. Bátor dolog volt erről a témáról írni, minden elismerésem a tiéd!
    Sajnos tényleg nem lehet eldönteni, hogy van-e összefüggés az alumíniumsókat (is) tartalmazó deók és a különböző megbetegedések, allergiás reakciók, stb... között.
    Még a nyár folyamán valamikor kíváncsiságból én is készítettem egy házi készítésű krémdeót, amihez többek között shea vajra és az általad is említett szódabikarbónára volt szükség. Teljes mértékben illatanyagmentes lett, és amin én is meglepődtem egy picit: bevált!
    (zárójelben jegyzem meg, de szerintem a kolléganődnek eszébe juthatna, hogy ha nem él a deók nyújtotta lehetőséggel, akkor a zuhanyzás nyújtotta utánozhatatlan élménnyel egy kicsit gyakrabban kellene - a verejtéknek ugyanis semmilyen illata nincs! Az illető akkor kezd el "szagot is árasztani", amikor az izzadtság a környezetéből érkező mindenféle baktériumokkal érintkezik. Ez pedig nem két perc alatt történik...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont épp itthonról folytatom a blogod felfedezését és látom hogy írtál te is a témában, szerintem azt én is ki fogom próbálni. Utánanézek, honnan lehet shea vajat beszerezni :)
      Kolléganővel kapcsolatban én is arra gondoltam, hogy a helyében akkor valamilyen más módot találnék arra, hogy felfrissítsem magam. Ugye, szólni meg baromi nehéz, mert mégis hogy tálal ilyen témát az ember? Ezer más kínos felvetést képes lennék felhozni előtte, de ezt képtelen vagyok...

      Törlés
  2. Egyébként pont a kezdeti cikknél az Olivia Natural deoja ugrott be, hogy azt azért lehetne használni.
    Gondolom ez ellen nem lenne kifogása, semmi "gonoszcsúnya" dolgot nem tartalmaz, és hatásos is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt próbáltad? Nekem tetszik az ára és az összetétele is, elég jónak tűnik!

      Törlés
    2. Nehéz eset, de nem lehet tudni, hogy nem használ-e valamilyen bio deo-t, ami nem működik annyira.
      Én is próbálkozom alumíniummentes deókkal, és bizony volt már, h büdös lettem mellette. Mindezt nap közben, úgy, hogy reggel fürödtem, elég ahhoz egy-két óra is, hogy bebüdösödjön az ember. A kellemetlen az, hogy nem is egyértelműen érzi az ember, hogy büdös-e, a kolléganőd sem biztos, hogy tudatában van a dolognak. Egyébkén újabban az alumentes dezodor használata mellett, a ruhámat is befújom a parfümmel hónaljtájt, és azt tapasztaltam, hogy egy erősebb illatanyagú parfüm képes megakadályozni a szagok kialakulását. Ez alapján én arra következtetek, hogy nem is a hónalj bőre, hanem a nedves anyag, amiben a baktériumok igazán elvannak, ha lehetőségük adódik rá.
      A felsorolt deók közül csak Lush-osat próbáltam, de nem volt nagy sikerem vele. Azóta a drogériák polcairól válogatok, de még nem találtam rá az igazira.

      Törlés
    3. Az átizzadt ruhával kapcsolatban abszolút igazad van, én is jártam már úgy..vannak olyan anyagok amik valami eszméletlen anomáliát képesek okozni hónaljtájban. Volt már hogy emiatt megszabadultam egy-egy darabtól.
      Köszi, akkor a Lush nálam sem jön szóba, hanem azt hiszem kipróbálom az Olivia Naturalt.

      Törlés
  3. http://www.flpshop.hu/szemelyi-higenia/103-aloe-ever-shield-deodorant

    Próbáld ki ezt! Nekem bejött! :)
    Ár-érték arányban szerintem a legjobb, őrületesen sokáig tart, mert nagy kiszerelés!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...